Доступність посилання

ТОП новини

Навала «зайців» у Берліні – суди завалені справами порушників


Міська залізниця (S-Bahn) у Берліні
Міська залізниця (S-Bahn) у Берліні

Німеччина – Проїзд без квитка у транспорті поступово перетворюється на серйозну проблему для німецьких судів. У Берліні, наприклад, розвелася така кількість невиправних «зайців», що слуги Феміди переважно тільки ними й займаються. До інших справ руки не доходять.

У громадському транспорті в Німеччині квитки перевіряють рідко, але дуже серйозно. Зненацька заходить ціла бригада контролерів із дуже суворим виглядом і голосно повідомляє, що пасажири мають пред’явити проїзні документи. Врятуватися від такої облави практично неможливо.

Лихо тому, хто не має при собі не тільки квитка, а й посвідчення особи. Ймовірність того, що такого «зайця» заберуть до поліції для з’ясування особи, дуже висока.

Така суворість не в останню чергу пов’язана з тим, що неоплачений проїзд у громадському транспорті в Німеччині розглядається як кримінальний злочин. Для цього є навіть спеціальний термін – «отримання послуг обманним шляхом».

Якщо «зайця» впіймали тричі й він тричі не сплатив штраф, то його справа опиняється в суді. В Берліні щодня відбувається близько 50 таких процесів. Особливо затяті «зайці», які й надалі відмовляються заплатити штраф, врешті-решт опиняються навіть у в’язниці.

Краще до в’язниці, ніж купити квиток

Щоб уявити обсяги проблеми, варто подивитися на офіційну статистику: третина в’язнів берлінської тюрми Плетцензее відбуває покарання саме за навмисну неоплату проїзду в транспорті. Судді нарікають, оскільки через ці справи їм нема коли займатися іншими, мовляв, серйознішими речами.

Берлінський сенатор (керівник управління міськвиконкому) з питань юстиції Ґізелла фон дер Ауе повідомила днями, що є пропозиція кваліфікувати неоплачений проїзд не як злочин, а як звичайне порушення громадського порядку.

Прихильники такої ідеї сподіваються, що це розвантажить суди. Представник громадської організації ProBahn Маттіас Омен вважає, що такої пропозиції не достатньо й треба змінити систему штрафів, щоб зробити навмисний проїзд без квитка невигідним.

«Ми пропонуємо встановити відносно низький перший штраф, скажімо, десь близько 20 євро, оскільки людина, може, просто забула придбати квиток. Але кого впіймали вдруге, той мав би платити вже втричі більшу суму – 60 євро, з того, хто «залетів» утретє, стягувати 180 євро, і так далі. Тоді це матиме великий відлякувальний ефект», – вважає Маттіас Омен.

Зв’язок між якістю послуг і «зайцями»

Нині штраф за неоплачений проїзд без квитка в Німеччині дорівнює сорока євро, що значно менше, ніж коштує місячний проїзний квиток. Таким чином за нечастих контролів нелегальний неоплачений проїзд цілком може окупитися, аргументують любителі їздити без квитків.

На думку Маттіаса Омена, спонукати людей платити за проїзд можуть і самі транспортні фірми, пропонуючи справді якісні послуги.

«Люди готові платити за громадський транспорт тоді, коли вони переконані, що ціна чесна й відповідає наданим послугам, тобто автобус приходить регулярно, водії ввічливі, в салоні чисто, і я можу покластися на автобус чи трамвай. Пасажири вміють цінити якість», – наголосив Маттіас Омен із організації ProBahn. Якщо ж громадський транспорт постійно запізнюється, в ньому брудно, тоді, каже експерт, і платити не дуже й хочеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG