Доступність посилання

ТОП новини

Гучне відлуння грецької кризи


Прага – Біржові індекси у світі відкрилися падінням. Це реакція на політичну і фінансову кризу в Греції, яка опинилася на межі банкрутства. Прем’єр Греції Йоргос Папандреу намагається провести через парламент програму бюджетних заощаджень, яку вимагають від Греції міжнародні кредитори. Програма уряду наражається на масові протести і розкол в лавах правлячої партії. Очікували, що сьогодні в Афінах оголосять новий склад уряду. Але виглядає, що компромісу щодо того, як рятувати грецьку економіку, наразі немає.

Сутички поліції та демонстрантів у Афінах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


За лічені години до запланованих перестановок в грецькому уряді двоє депутатів із правлячої партії заявили про незгоду з курсом прем’єра й про те, що йдуть з парламенту. Ще низка політичних соратників Йоргоса Папандреу каже, що не буде голосувати за його програму бюджетних скорочень. Тому партія прем’єра пішла на позачерговий з’їзд.

Прем’єр Греції Йоргос Папандреу
Напередодні керівник Греції повідомив співвітчизників про те, що після змін в уряді поставить на голосування питання про довіру Кабінетові міністрів.

Папандреу запевнює, що не тримається за прем’єрське крісло: «Я хочу наголосити, що мої обов’язки і моя посада не є взаємозалежними».

Папандреу агітує за скорочення соціальних програм, кількості державних службовців і за роздержавлення майна. Це передумова, щоб Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд дали наступний транш допомоги Греції загальною вартістю 110 мільярдів євро.

Реагуючи на кризу, біржові індекси і курс євро почали падати. Франкфуртський фінансист Олів’є Рот пояснює, чому ринки занепокоєні становищем у Греції: «На біржі стурбовані можливими перестановками в уряді в Афінах, бо це засвідчує, що є величезна невизначеність, політична невизначеність, за якою прийде економічна».

Фінансові аналітики побоюються, що загроза дефолту Греції вплине на інші європейські держави, такі, як Португалія та Ірландія. В найгіршому випадку вони будуть змушені покинути зону спільної європейської валюти, і тоді економічні наслідки відчують в усьому світі.

Президент Франції сьогодні закликав європейських лідерів до компромісу у справі допомоги Греції. Інакше під загрозою доля євро, вважає Ніколя Саркозі.

Натомість інші оглядачі, зокрема, з аналітичної групи британського журналу «Економіст», попереджають, що Греції не оминути дефолту, а плани її підтримки лише відтерміновують неминуче.

На тлі тривожних фінансових новин у Європейській комісії висловили сподівання, що цієї неділі міністри фінансів країн Євросоюзу погодяться видати Греції 12 мільярдів євро. Цих грошей має вистачити, щоб забезпечити виплату грецьких боргів до осені.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG