Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина готова до оновлення відносин із Україною


Прага – Президент Віктор Янукович сьогодні їде з офіційним візитом до Словаччини. У Братиславі очікують, зокрема, нових енергетичних проектів із Україною. А словаки, зі свого боку, даватимуть безкоштовні дозволи на в’їзд жителям прикордонних регіонів України. Про це сказав Радіо Свобода аналітик Словацької асоціації зовнішньої політики Владімір Бенч.

– Це підтвердження того, що за останні рік-півтора виразно пожвавилися словацько-українські відносини. Президент Словаччини Іван Ґашпарович у жовтні минулого року приїздив в Україну. Практично кожні два місці тут буває український міністр чи наш міністр їде в Україну. Це оновлення відносин дуже важливе, особливо після кризових років, головно після вступу Словаччини до Шенгенської зони, коли ускладнилися видача віз, а також становище на кордоні. Також після газової кризи 2009 року Словаччина намагається інтенсивно оновити відносини з Україною, і візит Президента України мав би це підтвердити.

– Стосовно газу, то, за даними українського прем’єра, Словаччина скоро отримуватиме російський газ дешевше, ніж Україна, якщо Києву не вдасться змінити формули ціни. Як вам це вдалося?

– Я маю іншу інформацію, це Україна далі має багато цінових знижок від Росії. Щодо Словаччини, то в нас 20-річний договір із росіянами, який не розцінюють як такий уже й добрий. Власне, після газової кризи ми зробили багато кроків для диверсифікації енергопостачання, коли намагаємося поєднати наші трубопроводи з угорськими, польськими, чеськими.

­– Які нові економічні проекти готуються під візит Януковича до Братислави?

– Президент України матиме дві ключові зустрічі – з президентом Ґашпаровичем і прем’єром Радічовою. Влаштовують великий економічний форум підприємців. У наших стосунках була криза, передовсім у 2009 році, коли товарообіг скоротився наполовину. Енергетика – це одна зі сфер, де ми хотіли б більше співпрацювати. Тут найчастіше говорять про об’єднання електромереж, щоб можна було імортувати чи експортувати електроенергію з України. Щодо газу, то після газової кризи Словаччина має проекти розвитку газосховищ, реверсного постачання, бо тоді ми не могли транспортувати газ із заходу на схід.

– Чим тут може допомогти словакам Україна?

– Україна, наприклад, має великі газосховища у Закарпатській, Львівській областях, із яких ми під час кризи не могли отримувати газ. Якщо буде політична воля, то, може, ми могли б під час надзвичайних ситуацій і тут співпрацювати.

– Сьогодні також мають оновити угоду про малий прикордонний рух, якою зможуть скористатися для подорожей у Словаччину сотні тисяч жителів Закарпаття. На що сподіваються від цього в Словаччині?

– Я думаю, що це великий поступ уперед. Це перша подібна угода між країною Євросоюзу і державою Східного партнерства ЄС. Українці будуть отримувати такі дозволи безкоштовно, це найбільша зміна, і це мало б пожвавити прикордонну співпрацю. (Україна вже укладала угоду про місцевий прикордонний рух зі Словаччиною 2008 року за президентства Віктора Ющенка, року, але, на думку українських експертів, через суворі вимоги вона не спрацювала. Також уже діють угоди про малий прикордонний рух із Польщею та Угорщиною. Там за дозволи переважно треба платити – Радіо Свобода).
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG