Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії на міжнародному рівні говорили про збитки від радянського режиму


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Рига – У Латвії відбулася міжнародна конференція «Збитки, завдані країнам Балтії Радянським Союзом». У форумі взяли участь історики, військові, екологи, економісти з дев’яти країн, зокрема, з України та Росії. На думку експертів, вивчення збитків, завданих окупаційним радянським режимом, особливо важливе для того, щоб уникнути повернення до тоталітарного минулого і позбутися його наслідків.

Конференцію «Збитки, завдані країнам Балтії Радянським Союзом» організували Товариство вивчення окупації Латвії та депутат Європарламенту Інесе Вайдере за підтримки Інформаційного центру Європарламенту на кошти Європейської комісії.

Інесе Вайдере впевнена, що світове співтовариство повинне знати про те, що відбувалося за «залізною завісою».

«Зараз ми можемо вільно говорити про те, що було в Латвії після Другої світової війни, яка була радянська окупація, про її політику. Для чого це потрібно? Для того, щоб було спільне майбутнє, бо якщо ми не дізнаємося, що було в минулому, тоді й розуміння подій минулого, сьогодення та майбутнього буде різним», – зауважила депутат Європарламенту

Комісія може продовжити роботу на європейські кошти

Комісія для підрахунку збитків від радянської окупації у Латвії з огляду на брак коштів припинила свою роботу два роки тому. За її попередніми підрахунками, орієнтовна сума збитків сягає 400 мільйонів доларів США.

Комісія підраховувала не лише прямі збитки, а й непряму шкоду, нанесену країні тоталітарним режимом, зокрема, наслідками депортації латишів, війною в Афганістані, екологічними проблемами.

Керівник Товариства вивчення окупації Латвії Рута Паздере зауважила, що наслідки збитків від радянської окупації відчуваються у Латвії й нині – в економіці, людських стосунках, демографії.

Євродепутат Інеса Вайдере вважає, що підрахунки збитків слід продовжувати. За її словами, Комісія для підрахунку збитків від радянської окупації може отримати фінансування з європейських фондів.

Росія не налаштована на розмову про компенсацію

Присутній на конференції російський історик Борис Соколов зазначив, що зараз у Росії панує авторитаризм і очкувати на виплату компенсацій у найближчому майбутньому не слід.

«Російська громадська думка налаштована на те, щоб нікому нічого не платити. Усі вважають, що Росія – країна бідна, оскільки більшість жителів живе дуже незаможно, й їх обурює те, що комусь ще щось доведеться платити», – зазначив історик.

За його словами, від радянського режиму у трьох країнах Балтії постраждало майже півмільйона осіб, і коли Росія стане демократичною, то, можливо, зможе добровільно вирішити питання про виплату компенсацій.

Важливі не кошти, а визнання Росією факту окупації

Натомість однин із доповідачів на конференції адмірал Андрейс Межмаліс зазначив, що оцінити грішми людські жертви радянської окупації неможливо.

На його думку, слід думати не стільки про матеріальну компенсацію, а про те, щоб Росія визнала факт окупації Латвії.

Між тим окремі латвійські політики відхиляють факт окупації Латвії. Зокрема, лідер лівоцентристського об’єднання «Центр злагоди» Яніс Урбанович у своїй збірці «Чернетки майбутнього», співавторами якої є радник президента Росії Ігор Юргенс та латвійський журналіст Юріс Пайдерс, пише, що у 1939 році Латвія була анексована, а не окупована Радянським Союзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG