Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: «Встають перед судом, а не перед фарсом»


Юлія Тимошенко вітає своїх прихильників під час мітингу перед Печерським судом
Юлія Тимошенко вітає своїх прихильників під час мітингу перед Печерським судом

Київ – Печерський районний суд Києва розпочав сьогодні попередній розгляд «газової справи» стосовно колишнього Прем'єр-міністра, лідера Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко. До приміщення суду прибули тисячі прихильників колишнього прем’єра. А в залі перебувають її соратники, журналісти, а також близькі родичі. На ранкове судове засідання прибув і голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Тимошенко судять, кияни – протестують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Юлія Тимошенко
відмовилася відповідати на протокольні запитання суді Родіона Кірєєва, зокрема, і щодо місця свого проживання. Крім того, на початку засідання Тимошенко відмовилася встати та заявила: «Встають перед судом, а не перед фарсом». Згодом вона також заявила, що Печерський суд – «установа з обслуговування політичних замовлень».

Юлія Тимошенко хреститься перед початком судового засідання
Про те, що у Печерському суді починається «політичний фарс», Тимошенко заявила журналістам ще перед входом до приміщення суду.

«Сьогодні починається справжній фарс, судилище, яке замовлене, організоване і забезпечене Віктором Януковичем», – сказала Тимошенко. За її словами, в Україні приватизована не тільки прокуратура, а й суди, і тому сьогоднішній судовий процес є «персональною розправою» з нею як з головним опонентом влади.

Суддя Кірєєв залежний від Ріната Кузьміна – захисник Тимошенко

Лідер партії «Батьківщина» та її захисник Сергій Власенко внесли клопотання про відвід судді Родіона Кірєєва, який сьогодні головує у судовому засіданні Печерського районного суду Києва з попереднього розгляду кримінальної справи щодо газових угод 2009 року. Про це Юлія Тимошенко заявила одразу після того, як розпочався розгляд справи.

«У мене є відвід судді. У Вас не має ні досвіду, ні знань, щоб цю справу розглядати. Але Вас спеціально указом навмисно місяць тому перевели до Печерського суду для того, щоб розглядати справи, які є політично замовленими. Я заявляю Вам відвід, тому що вважаю Вас маріонеткою Адміністрації Президента», – сказала Тимошенко.

У свою чергу, Сергій Власенко пояснив, що для відводу судді є достатньо підстав. Зокрема, він звернув увагу на той факт, що суддя Кірєєв дуже швидко ухвалив рішення про призначення дати попереднього розгляду справи. Крім того, повідомлення про судове засідання було розіслано у вихідний день.

На думку захисника Тимошенко, суддя також є залежним від першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна, який суміщає цю посаду із посадою члена Вищої ради юстиції і від якого залежить майбутнє цього судді.

«Є матеріали, які свідчать про те, що є підстави для відводу судді. Суддя Кірєєв не може бути об’єктивним під час розгляду цієї справи. Суддя Кірєєв є особою, яка залежна від члена Вищої ради юстиції, від першого заступника генерального прокурора пана Кузьміна, яким особисто підписаний обвинувальний висновок (щодо Юлії Тимошенко – ред.)», – заявив Власенко.

Однак Печерський районний суд відмовив у задоволенні клопотання Юлії Тимошенко про відвід судді Родіона Кірєєва, який головує у судовому засіданні. Таке рішення після поновлення судового засідання після перерви оголосив сам Кірєєв.

«Клопотання залишити без задоволення. Це рішення оскарженню не підлягає», – сказав Кірєєв.


Суд проходить у нелюдських умовах – голова представництва ЄС

Жозе Мануель Пінту Тейшейра

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра відмовився надавати якісь політичні оцінки судовому процесу, але назвав умови, у яких відбувається суд, «нелюдськими».

За словами Тейшейри, підтвердженням цьому є і його зовнішній вигляд. Посол вийшов з будівлі суду весь спітнілий.

Сергій Власенко заявив, що має намір подати клопотання про зміну приміщення, де відбувається розгляд «газової справи». «Ми попросимо, щоб все-таки суд, з огляду на величезний інтерес у цій справі, знайшов нормальне приміщення, де могли б, можливо, не всі охочі, але нормальна, велика кількість людей слухати цю справу», – сказав Власенко журналістам у перерві судового засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG