Доступність посилання

ТОП новини

Чергова перевірка стверджує: звинувачення проти Тимошенко не мають жодних підстав


Вашингтон – Американська фірма Covington & Burling стверджує, що звинувачення, висунуті проти колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, не мають жодних підстав. Про це заявив на прес-конференції у Вашингтоні старший юрист фірми Брус Берд.

Юлія Тимошенко та партія «Батьківщина» звернулися до фірми Covington & Burling, а також до американської аудиторської компанії BDO USA, щоб вони перевірили достовірність попереднього звіту американських компаній, на підставі якого Генеральна прокуратура України відкрила кілька кримінальних справ проти Тимошенко.

Фірми зі США Trout Cacheris та Akin Gump провели аудит роботи уряду Юлії Тимошенко на замовлення чинного українського уряду. Вони презентували свої висновки в Києві минулого жовтня і констатували, що з перевірки відповідних документів випливає: Юлія Тимошенко використала гроші, виплачені за Кіотським протоколом, не за призначенням, а саме для виплати пенсій.

Американські адвокати чинного українського уряду також стверджували, що закупівля мікроавтобусів для Міністерства охорони здоров’я також відбулася зі значними порушеннями.

Обвинуваченням проти Тимошенко бракує доказів – новий звіт

Представляючи результати своєї перевірки у Вашингтоні, Брус Берд сказав, що ані американські адвокати українського уряду, ані український уряд, попри численні звернення фірми Covington & Burling, не надали їй документів, які були підставою їхнього минулорічного звіту.

Перевіривши ті документи, до яких фірма Covington & Burling все ж таки отримала доступ, Берд заявив, що минулорічний звіт фірми Trout Cacheris зі звинуваченнями «не вартий паперу, на якому він написаний».

Брус Берд та аудитор фірми BDO USA Лі Дюві стверджують: «кіотські» гроші залишилися на «кіотському» рахунку, аудиторська перевірка відповідних документів це підтверджує. Отож «звинувачувати Тимошенко у нецільовому використанні цих коштів є просто брехнею», сказав Берд, оскільки перші видатки з Кіотського фонду – 117 мільйонів гривень – відбулися аж у грудні 2010 року, коли Тимошенко вже не була прем’єром.

Щодо закупівлі мікроавтобусів за завищеною ціною, тут американці також не знайшли жодних порушень українського законодавства.

Український уряд висуває Юлії Тимошенко кримінальні звинувачення, заявляючи, що стежить за пересуванням грошей, замість того, щоб перевірити бухгалтерські та аудиторські документи, наголосив Брус Берд.

Державна каса – це те саме, що банк. Там гроші постійно пересуваються та використовуються, а не лежать на місці. Це нормальні та абсолюно легальні процеси. Головне, щоб підрахунки та фінансові баланси були точними і правдивими, сказав Лі Дюві.

Американські адвокати Юлії Тимошенко не розповіли, які саме документи вони просили від українського уряду та від фірми Trout Cacheris.

Однак Берд наголосив: якщо висуваєте звинувачення, покажіть докази. Відсутність цих доказів ставить звіт фірми Trout Cacheris та звинувачення української прокуратури проти Тимошенко під великий сумнів, сказав він.

Докладніше на цю тему – англійською мовою.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG