Доступність посилання

ТОП новини

Нова карна справа проти Тимошенко – «на зло» Путіну?


Київ – Генеральна прокуратура України порушила ще одну кримінальну справу проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Про це повідомив перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін. Тимошенко інкримінують перевищення службових повноважень під час укладання газових контрактів у 2009 році між українським «Нафтогазом» та російським «Газпромом». У партії «Батьківщина» такий крок вважають політичною провокацією і наголошують: екс-прем’єр діяла в рамках закону. Натомість деякі політологи припускають, що між порушенням кримінальної справи проти Тимошенко та візитом до Києва 12 квітня російського прем’єра Володимира Путіна є тісний зв’язок.

Порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко за газові угоди 2009 року вранці 11 квітня прогнозувала народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська, яка нині очолює Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування обставин підписання цих газових угод. Презентуючи перші результати роботи комісії, Богословська заявила, що домовлена ціна на газ у 450 доларів за тисячу кубометрів була необґрунтованою, а сама екс-прем’єр не мала директив Кабінету Міністрів для укладання такої угоди.

Народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська
«Згідно з законом, який діяв на момент підписання газових угод, директиви могли з’явитися виключно на підставі рішення Кабінету Міністрів, за яке повинна була проголосувати більшість від складу Кабміну, і це рішення мало б бути оформлене у вигляді розпорядження. На сьогодні вже зрозуміло, що є підробка документу, зловживання службовим становищем, що спричинило величезний збиток державі. Але питання, чи було це зроблено свідомо. Якщо так, то це державна зрада», – додала Богословська.

ГПУ: Тимошенко «надомовлялась» на півтора мільярда збитків

По обіді в понеділок у Генпрокуратурі повідомили, що проти Юлії Тимошенко порушили ще одну, третю кримінальну справу. Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін наголошує, що справу порушено за фактом перевищення влади й службових повноважень під час укладання газових контрактів у 2009 році, а експертно-слідча група вже оцінила збитки у понад півтора мільярда гривень.

Заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін
«Слідчий вивчив матеріали, які йому представили у Службі безпеки України, і встановив беззаперечну наявність приводів для порушення цієї кримінальної справи. Що стосується першої і другої кримінальних справ, то слідство щодо них завершено, і після ознайомлення обвинуваченої з матеріалами справи вони будуть направлені до суду», – сказав Ренат Кузьмін.

На запитання, чому цією справою Генпрокуратура не займалася у 2009 році, перший заступник Генерального прокурора наголосив, що матеріали від СБУ Генпрокуратура отримала лише минулого тижня. «Кримінальну справу слідчий порушує, коли є приводи. Слідчі не порушують кримінальних справ без матеріалів. Самі слідчі матеріали не шукають», – додав він.

Тимошенко хочуть не допустити до виборів – Турчинов

Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов
У партії «Батьківщина» кажуть, що всі справи, порушені проти Юлії Тимошенко, не мають ніякої судової перспективи. Перший заступник голови партії Олександр Турчинов називає нову кримінальну справу черговою політичною провокацією. «Щоб мати гарантію, що вони зможуть хоч якось зупинити Тимошенко і не дати їй можливість брати участь у виборах, вони нашвидкуруч фальсифікують нові справи», – сказав Турчинов.

У парламентській фракції «БЮТ-«Батьківщина» запевняють, що у січні 2009 року Юлія Тимошенко діяла згідно з законом. «Вона діяла чітко в рамках закону про Кабінет Міністрів та Конституції України», – зазначив член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народний депутат від БЮТ Сергій Пашинський.

Влада підіграє Медведєву?

Політолог Віктор Небоженко
Політолог Віктор Небоженко у коментарі для Радіо Свобода припускає, що порушення кримінальної справи проти Тимошенко дуже тісно пов’язане з візитом до Києва глави російського уряду Володимира Путіна.

«Українська влада орієнтується на Медведєва і розраховує, що саме він переможе на чергових виборах у Росії. Тому їй дуже важливо дискредитувати як лідера опозиції Тимошенко, так і російського прем’єр-міністра Путіна. Це такий собі спосіб тиску на Путіна. Уявіть, він приїжджає в Україну, а тут щойно порушили справу проти його партнера», – зауважив експерт.

Робочий візит глави російського уряду Володимира Путіна до Києва здійснюватиметься 12 квітня.

Газові контракти між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» російська та українська сторони підписали у січні 2009 року. Прем’єр-міністр України Микола Азаров неодноразово заявляв про намір ініціювати перегляд цих газових угод, називаючи ту ціну на газ, яку Україна отримала в результаті домовленостей, зависокою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG