Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко задоволена візитом до Брюсселя


Київ – Опозиційний лідер Юлія Тимошенко у п’ятницю повернулася із Брюсселя, де вона взяла участь в роботі саміту Європейської народної партії. Дозвіл на цей візит їй дала Генпрокуратура, яка раніше взяла з Юлії Тимошенко підписку про невиїзд у рамках розслідування порушеної проти неї кримінальної справи. За словами Юлії Тимошенко, Європа стурбована згортанням демократичних свобод в Україні і вже не дивиться на українську владу через рожеві окуляри.

На брифінгу в аеропорту Юлія Тимошенко заявила, що задоволена результатами свого візиту. «Тому що я відчула від лідерів ЄС та країн, які входять до Євросоюзу, підтримку, розуміння, сприяння нашій діяльності і захист для України та української опозиції», – сказала вона.

Лідер «Батьківщини» повідомила, що українська опозиція братиме активну участь у підготовці проектів документів щодо довгострокової співпраці України з Європейським Союзом. Про це йшлося під час зустрічі із єврокомісаром з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Філе. Він, у свою чергу, запевнив, що українська опозиція матиме такі можливості.

Екс-прем’єр стверджує, що влада зриває євроінтеграцію

Юлія Тимошенко також висловила занепокоєння з того приводу, що українська влада, за її словами, зриває процес підготовки угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Із 70 пунктів порядку денного Асоціації, які треба було виконати протягом 2010 року, виконано тільки 7, та й ті сумнівно. І тому така тривога: чи зможе, а вірніше, чи захоче українська влада виконати порядок денний Асоціації і прийти до реального підписання угоди?» – зауважила екс-прем’єр.

Політолог Володимир Фесенко відзначає, що інформаційне тло візиту зіпсувала кримінальна справа, порушена проти її давнього політичного опонента Леоніда Кучми.

«Мені здається, що вона отримала трохи менший результат від цього візиту, ніж той, на який розраховувала. Показово, що офіційні особи ЄС, зокрема, Штефан Філе, поводилися обережно і прагматично», – зауважив політолог.

Тимошенко дорікають деструктивом і нескромністю

Опоненти Юлії Тимошенко зазначають, що далеко не всі аргументи Юлії Тимошенко були сприйняті єврокомісаром Штефаном Філе, а критика української влади перетворилися на спроби зашкодити процесові євроінтеграції.

«Я б ніколи в житті не почав скаржитися на принципові і ключові напрямки зовнішньої політики, – зазначає заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, депутат-регіонал Леонід Кожара. – Адже це може завдати шкоди державі в цілому. Та діяльність, яку вона проводить сьогодні в Європі, виключно деструктивна».

Також Леонід Кожара зазначив, що європейському політикові, особливо опозиційному, варто утримуватися від польотів чартерними рейсами. Адже вартість такого перельоту до Брюсселя складає близько 20 тисяч євро. Натомість прес-служба партії «Батьківщина» повідомила, що «рішення скористатися чартерним рейсом зумовлене тим, що графік Юлії Тимошенко зараз надто залежить від погоди в Генеральній прокуратурі».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG