Доступність посилання

ТОП новини

Суд у «газовій справі» Тимошенко так і не закінчився


(фото з п’ятниці)
(фото з п’ятниці)

Лідер партії «Батьківщина», колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко залишила в суботу ввечері залу Печерського районного суду Києва, де тривало попереднє слухання в кримінальній справі, за якою її звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень при укладенні 2009 року газових контрактів із Росією, не дочекавшись повернення судді. Перерва в судовому засіданні тривала на той час уже понад 4 години – суддя пішов до дорадчої кімнати, щоб ухвалити рішення за кількома клопотаннями Тимошенко й її захисту.

Як повідомив журналістам близько пів на дев’яту вечора в суботу лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко, сама Юлія Тимошенко і її захисник, народний депутат Сергій Власенко залишили залу суду й поїхали до Генеральної прокуратури, щоб продовжити ознайомлення з матеріалами іншої порушеної стосовно колишньої прем’єра кримінальної справи – про перевищення нею повноважень і нецільове використання коштів, отриманих за Кіотським протоколом, і при закупівлі автомашин для сільської медицини.

За словами Кириленка, нікому не відомо, коли закінчиться перерва в судовому засіданні, а субота – останній день для Тимошенко, щоб ознайомлюватися з матеріалами другої справи.

Раніше в суботу Юлія Тимошенко й її захист подали судді Родіонові Кірєєву цілу низку клопотань. Одне з них, зокрема, стосувалося прохання дозволити Тимошенко, яка перебуває під підпискою про невиїзд, кілька поїздок, зокрема, до Львова, Луганської і Волинської областей, а також до столиці Литви Вільнюса. Інше клопотання було про повне скасування підписки про невиїзд як запобіжного заходу щодо Тимошенко. Ще одним було прохання розглядати справу в суді присяжних.

Представники прокуратури виступили проти всіх цих клопотань. Державне обвинувачення вважає, що поїздки Тимошенко могли б вплинути на розгляд справи, що запобіжний захід обраний із дотриманням усіх норм і, «враховуючи поведінку обвинуваченої під час слідства», коли вона неодноразово під різними приводами не з’являлася до слідчого, підстав скасовувати його немає. Звинувачення також звернуло увагу, що суд присяжних, згаданий у Конституції, тим часом не передбачений у Кримінально-процесуальному кодексі, і окремих законів про нього теж не існує.

Крім того, ще до обідньої перерви Сергій Власенко заявив клопотання, щоб нинішню справу повернули до Генеральної прокуратури для об’єднання зі справами проти інших колишніх посадовців уряду Тимошенко про розтрату 11 мільярдів кубометрів газу компанії «РосУкрЕнерго».

Він також вимагав об’єднати в одне провадження обидві кримінальні справи, порушені проти колишнього прем’єра, – нинішню «газову» та справу про Кіотські кошти і авта для сільської медицини.

Іще два клопотання, про які заявив Власенко, стосувалиться прохань порушити кримінальну справу проти старшого слідчого Генпрокуратури Олександра Нечвоглода, який розслідував нинішню справу, і відкласти розгляд нинішньої справи, доки не перевірять законність дій судді Галини Супрун, яка не задовольнила скаргу Тимошенко на законність постанови ГПУ про порушення справи проти неї. На думку Власенка, дії слідчого і судді незаконні.

Міліція: значних порушень не було, але кримінальні справи є

Тим часом Міністерство внутрішніх справ повідомило, що в пікетуванні приміщення суду, де відбувалося слухання, в суботу взяли участь близько 500 прихильників партії «Батьківщина» і близько 1 тисячі 200 їхніх супротивників, які вийшли від імені партії «Загальновоїнська спілка України». При цьому, мовиться в повідомленні, грубих порушень громадського порядку чи протистоянь не було допущено.

Раніше в суботу агентства повідомляли з посиланням на міліцію, що кількість прихильників Тимошенко під будівлею суду становила близько 1 тисячі осіб.

Водночас у зв’язку з нинішнім судовим процесом у суботу порушено кілька кримінальних справ, повідомило також МВС.

Одна з них – за ознаками злочину, передбаченого статтею Кримінального кодексу про хуліганство. Її порушили за зверненням п’яти громадян, які заявили, що вранці «невідомі» з застосуванням фізичного насильства вивели їх із зали суду.

Уранці повідомляли, що група невідомих людей виявилася в залі суду вже в момент її відкриття, зайнявши більшість стільців, тобто перебували там з ночі, і цих людей випровадили з зали народні депутати від «БЮТ-Батьківщини».

Інша справа, теж за статтею про хуліганство, порушена через те, що група невідомих, «грубо порушуючи громадський порядок», пошкодила три міліційні автобуси. За повідомленнями, йдеться про розбиті вікна й поламані «двірники».

* * * * * * * * * * *

Про перебіг судового слухання в суботу до обідньої перерви читайте тут

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG