Доступність посилання

ТОП новини

У Львові День Конституції обмежився малолюдним протестом


Львів – У Львові День Конституції відзначили офіційним покладанням квітів до пам’ятників визначним українцям і … малолюдним протестом. Місцеві партії не об’єднались довкола основного Закону держави.

Близько півсотні людей, переважно літнього віку, прийшли на віче до пам’ятника Шевченкові, щоб висловити свою думку про те, що недопустимим є перегляд Конституції чинною владою, та що сьогодні в Україні обмежуються права українців, а влада нехтує основним Законом держави. Втім більшість перехожих байдуже спостерігала за віче.

Громадський діяч Ростислав Новоженець зазначив, що державні обласні ЗМІ не розмістили в ефірі оголошення депутата облради про організацію заходу, ініційованого Українською республіканською партією, «групою 22 січня» і фондом «Україна-Русь». А це стало, на думку активіста, однією з причин малолюдності акції.

«Людей приспали. Вони дезорієнтовані, зневірені. Під соціальним гнітом перебувають усі українці, окрім олігархів-трутнів. Українці мають об’єднатись у потужну громадську організацію», зазначає Ростислав Новоженець.

Самі ж львів’яни в опитуванні Радіо Свобода говорили про те, що більшість статей Конституції не дотримуються від низу до верху. Так найчастіше ігнорується стаття 5, яка говорить, що «єдиним джерелом влади є народ» і стаття 24, яка передбачає, що «громадяни мають рівні конституційні права».

– У нас порушується право на свободу слова. Більшість ЗМІ пишуть і ведуть мовлення російською мовою, а не державною.

– Потрібно змінювати Конституцію, вдосконалювати, щоб вона захищала людей, щоб людина могла відстояти свої права, щоб відчували себе українцями.

– Є дуже велика розбіжність між багатими та бідними. Ми маємо у першу чергу думати про середній клас, а не багатіїв.

– Конституцію не потрібно змінювати, її статей потрібно лише дотримуватись.

– У кожній сфері порушуються усі статті Конституції.

Ось такі думки висловили пересічні городяни Львова про основний Закон держави.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG