Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Монголії та України домовилися про співробітництво


Президенти Монголії Цахіаґійн Елбеґдорж та України Віктор Янукович, Київ, 29 червня 2011 року
Президенти Монголії Цахіаґійн Елбеґдорж та України Віктор Янукович, Київ, 29 червня 2011 року

Київ – Україна вивчає питання про відкриття у Монголії підприємств з видобутку коксівного вугілля. Про це президент Віктор Янукович заявив під час зустрічі з президентом Монголії Цахіаґійном Елбеґдоржем у Києві. У свою чергу глава Монголії наголосив на зацікавленості своєї країни в українських інвестиціях.

Президенти Монголії та України після зустрічі віч-на-віч продовжували спілкуватися протягом усієї церемонії підписання двосторонніх документів. Радіо Свобода вже повідомляло, що Цахіаґійн Елбеґдорж наприкінці 1980-х років закінчив Львівське вище військово-політичне училище, відтак тепер він спілкувався з Віктором Януковичем без перекладача.

«В ході обміну думками з паном Президентом стосовно найбільш нагальних та чутливих глобальних питань, зокрема щодо протидії гострим викликам сучасності була відзначена схожість або наближеність підходів України і Монголії до їхнього розв’язання», – заявив пресі Президент України.

Віктор Янукович та Цахіаґійн Елбеґдорж поставили свої підписи під Спільною заявою України і Монголії про розвиток партнерських відносин. Також у присутності голів держав були підписані міжурядові угоди: про співпрацю у галузі попередження надзвичайних ситуацій, про культурне співробітництво та про взаємодію у галузі вищої освіти.

Сторони також обговорили питання щодо українських інвестицій в економіку Монголії, повідомив Президент Цахіаґійн Елбеґдорж.

«Наші країни багаті природними ресурсами, зокрема, вугіллям. Ми маємо розвинені технології видобування та переробки. Крім того, Монголія зацікавлена в тому, щоб інші країни інвестували у торговельно-промислову сферу, у сільське господарство та в розвиток сільськогосподарських технологій, а також у мирну ядерну енергетику. Про усі ці сфери ми говорили з паном Президентом», – зазначив глава держави Монголії.

Президенти Монголії та України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00


Для України цікаве питання видобутку вугілля у Монголії – Янукович

У першу чергу Україна розглядатиме можливості інвестування у вуглевидобувну промисловість, заявив Віктор Янукович.

«Для України дуже цікаве питання видобутку коксівного вугілля у Монголії. Найближчим часом наші експерти виїдуть до Монголії для того, щоб вивчити питання способів видобутку та можливостей транспортування», – зауважив український президент.

Утім, член парламентського комітету у закордонних справах, депутат від БЮТ Андрій Шкіль у коментарі для Радіо Свобода висловив думку, що співробітництво України та Монголії у вугільній галузі є лише темою для розмов. Економічного змісту така співпраця не мала б, вважає він.

«Смішний прожект, бо вартість тони вугілля, доставленої з Монголії в Україну, не треба і підраховувати – золоте вугілля буде», – наголосив опозиціонер.

За рівнем демократії Монголія далеко попереду України – Шкіль

За словами Андрія Шкіля, більш корисними для України є політичні відносини з Монголією.

«Різні країни за економікою, за геополітичним розташуванням, за геостратегічним. Але поєднує колишнє соціалістичне минуле. Якщо спільний вектор розв’язань проблем, то Монголія свої антидемократичні проблеми вже розв’язала, а Україна тільки їх зав’язує. Проблема розвитку демократії в Україні ще серйозно шкандибає порівняно, навіть, з такою країною як Монголія. У цьому діаметральна різниця між Україною і Монголією», – зазначив народний депутат.

Утім, про обмін досвідом між двома країнами у сфері демократизації під час візиту Президента Монголії не йшлося. Крім перемовин офіційних осіб, сторони провели бізнес-форум за участі представників торговельних та промислових підприємств обох держав.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG