Доступність посилання

ТОП новини

Голова центробанку Афганістану втік до США, побоюючись за своє життя


Голова афганського центробанку Абдул-Кадір Фітрат
Голова афганського центробанку Абдул-Кадір Фітрат

Прага – Голова афганського центробанку втік до Сполучених Штатів, де заявив, що його життя було під загрозою по тому, як він розслідував корупцію у найбільшому приватному банку країни.

Абдул-Кадір Фітрат каже, що урядові чинники блокували його намагання розслідувати «Кабулбанк» у справі щодо розтрати сотень мільйонів доларів. Він запевняє, що до цього скандалу причетні деякі з наймогутніших високопосадовців Афганістану.

Через кілька годин після відставки Фітрат, економіст з американською освітою, який має у США статус резидента, сказав у Вашингтоні, що втік із Афганістану, бо одержав інформацію про загрозу його життю.

«Я не можу надати конкретні деталі, але була інформація з гідних довіри джерел, що моє життя – під загрозою. Водночас у день, коли я виступав у парламенті, депутати також висловили стурбованість щодо моєї безпеки. Тож була небезпека, близька небезпека», – зазначив Фітрат.

Він також сказав Радіо Свобода, що йому було неможливо притягти до відповідальності несумлінних виконавчих директорів банку. За його словами, уряд заблокував судове переслідування чинників «Кабулбанку», яких він визначив як шахраїв спільно з Міжнародним валютним фондом.

«Причина моєї відставки в тому, що я дуже старався робити роботу, яку я мав робити, але, на жаль, я не мав змоги її робити. Одним із моїх зобов’язань було переслідувати людей, причетних до кризи з «Кабулбанком», – зауважує Абдул-Кадір Фітрат.

Речник президента Хаміда Карзая заперечив, що уряд чинив щось незаконне. Він звинуватив Фітрата в тому, що той був частково винний у колапсі «Кабулбанку». Він назвав утечу голови центробанку «зрадою афганського народу».

«Кабулбанк» надавав незадокументовані позики – американські офіційні особи

Американські офіційні особи кажуть, що «Кабулбанк» надавав незабезпечені, незадокументовані позики на суми до 850 мільйонів доларів деяким зі своїх акціонерів, включно з міністрами уряду, старшим братом президента Карзая та іншим афганським можновладцям.

Фітрат каже, що уряд намагається перекласти із себе вину, звинувачуючи персонал центробанку, який розслідував скандал. «Вони не мають наміру судити будь-кого, хто брав ці позики на десятки мільйонів під фіктивними іменами, не дотримуючись будь-яких законних норм, – наголошує Фітрат. – Вони залишаться безкарними. Вони лише спробують покарати мене і таких, як я, котрі хотіли прозорого судового переслідування».

Криза навколо «Кабулбанку» загрожує фінансовій допомозі для Афганістану на мільярди доларів. Переговори між Кабулом та МВФ зупинилися на минулому тижні, а підтримка МВФ є ключовою вимогою багатьох міжнародних донорів.

У минулому Фітрат працював у МВФ, Світовому банку та як приватний банкір у США. Його відставка ще більш похитне довіру до афганського уряду, який широко звинувачують у корупції, і що має все більше суперечностей із Вашингтоном.

Наступного місяця США почнуть виводити частину свого 100-тисячного військового контингенту з Афганістану. Повне виведення американських військ має бути завершено наприкінці 2014 року.

***********

Тим часом влада Афганістану видала ордер на арешт колишнього керівника центробанку Абдул-Кадіра Фітрата. Як повідомляють новинні агенції з посиланням на афганську прокуратуру, Фітрата підозрюють у причетності до розтрати капіталу «Кабулбанку». Копії ордера надіслали до Інтерполу, а також у посольство США в Кабулі.

Крім того, як пише Associated Press із посиланням на керівника афганського антикорупційного відомства Азізуллу Лодіна, Фітрат особисто організував незаконне вивезення за межі країни 53 мільйонів доларів, що зберігалися в банку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG