Доступність посилання

ТОП новини

Чехія закриває візове відділення в Генконсульстві у Донецьку


Вивіска на будівлі Генерального консульства Чеської Республіки в Донецьку
Вивіска на будівлі Генерального консульства Чеської Республіки в Донецьку

Прага – Міністерство закордонних справ Чехії повідомило у четвер, що 1 липня цього року Прага закриває візове відділення в своєму Генеральному консульстві у Донецьку.

Таким чином, із 1 липня мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької областей і АР Крим мають подавати заяви на короткострокові візи особисто у консульський відділ посольства Чехії в Києві, а для подачі заяв на довгострокові візи і дозволи на перебування повинні записуватися до цього ж консульства через систему Visapoint.

Цей «технічний» крок продиктований довготривалою бездіяльністю української сторони у вирішенні низки адміністративних справ, зазначає чеське зовнішньополітичне відомство.

Зокрема, чеська сторона досі не отримала згоди щодо прибуття в Україну нового Генерального консула Чехії в Донецьку, хоча прохання про це було надіслане до Києва ще 23 лютого цього року. Тривалий час 11 чеських дипломатів із трьох чеських представництв в Україні чекають дозволу української сторони, щоб розпочати роботу в повному обсязі. Семеро з них безпосередньо пов’язані з видачею віз.

МЗС Чехії при цьому зазначає, що зі свого боку вирішує всі адміністративні справи вчасно.

21 червня чеське МЗС востаннє офіційно звернулось до української сторони з проханням прискорити вирішення складної ситуації. Якщо й цього разу справи не зрушаться з місця, чеська сторона буде змушена вжити кроки, які можуть вплинути на оперативність вирішення візових питань для українських громадян.

Українсько-чеські дипломатичні відносини погіршилися після того, як у січні Чехія надала притулок колишньому міністру економіки України Богдану Данилишину. Згодом Україна видворила двох чеських дипломатів, звинувативши їх у шпигунстві. А невдовзі Чехія здійснила крок у відповідь – видворила двох українських дипломатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG