Доступність посилання

ТОП новини

На чолі ЄС стає Польща


Прага – Головування в Європейському Союзі з 1 липня перебирає на півроку Польща, найбільший із нових членів ЄС – і донедавна один із найкапризніших. Та останнім часом довіра до Польщі в Євросоюзі значно зросла, і на її керівництво в ЄС покладають чималі сподівання.

Польща на чолі ЄС відновить довіру до європейських інституцій у час, коли самі підвалини спільної Європи під загрозою, заявив нещодавно прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск в інтерв’ю агентству AssociatedPress.

Його слова, на думку оглядачів, мають підстави: Польща останнім часом перетворилася з вічно невдоволеної капризулі, завжди готової до суперечки, на надійного й прагматичного «командного гравця», готового взяти на себе відповідальність і не підвести.

Іще не так давно минули часи, коли Варшава витрачала – без надії на успіх – величезні зусилля на боротьбу за таке визначення в нормах ЄС напою «водка», яке було б сприятливіше для її виробників цього зілля, або все ветувала систему «голосування кваліфікованою більшістю» в Євросоюзі, яка скасувала право вето однієї країни взагалі.

Раніше сварилися, тепер поліпшують відносини

Нині ж Польща, наприклад, відновлює добрі стосунки з Німеччиною, а також і з Росією – державами, від яких свого часу поляки зазнали багато лиха, звертає увагу керівник Центру міжнародних відносин у Варшаві Бартек Новак.

«Ми усвідомили і втілили на практиці старе прислів’я: «З Німеччиною можна зробити багато, проти Німеччини – нічого». Отож ми практично втілили його і з усіх питань намагаємося консультуватися з Німеччиною і залучати її», – каже аналітик.

Має практичний зміст і залагодження з Росією, пояснює польський політолог: «Ми виявили, що також неефективно вважатися в ЄС бійцем Холодної війни проти Росії, бо для надто багатьох країн у ЄС відносини з Росією дуже важливі. Отож ми зараз значно прагматичніші, ми маємо доволі стабільні відносини з Росією».

Відновлення довіри: в ЄС до Польщі, в Польщі до ЄС

Це мало для Польщі й побічний ефект поліпшення відносин із Францією, яка вважає Росію за важливого партнера. Відтак поновлюються сподівання, що так званий «Ваймарський трикутник» із Німеччини, Франції й Польщі може стати для Євросоюзу потужним рушієм розвитку.

Довіри до Варшави додало й те, що під час фінансової кризи 2008 року її економіка успішно встояла і вже наступного, 2009-го, засвідчила зростання.

І в самій Польщі, де чималий вплив мали євроскептики, ставлення до Європейського Союзу дедалі поліпшується. За нещодавнім дослідженням, 83 відсотки опитаних поляків вважають, що вступ до ЄС пішов країні на користь.

Україна важлива, але можуть бути важливіші питання

А ще Польща є одним із головних прихильників «Східного партнерства» Євросоюзу і прагне за свого головування укласти важливу угоду з Україною, звертає увагу політолог із Центру європейських політичних досліджень у Брюсселі Пйотр Мацей Качинський.

«Величезна увага приділяється тому, щоб досягти відчутного результату щодо зони вільної торгівлі з Україною. Чи можливо це, чи здійсненно? Не знаємо», – каже аналітик.

За його словами, тиск за швидше укладення угоди існує і в Києві, але Варшава на чолі ЄС може бути змушена відкласти свої східноєвропейські пріоритети, якщо стануться якісь події, що створять інші нагальні потреби.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG