Доступність посилання

ТОП новини

Українські жирні коти стають ще жирнішими (європейська преса)


Прага – У європейській пресі звертають увагу на зростання масштабів розкрадання державних коштів з боку владної команди Президента Віктора Януковича і подальше збагачення українських нуворишів за рахунок українського народу. Ідеться про ще одну оборудку українського уряду, коли внаслідок тіньової купівлі в Сінгапурі сучасної плаваючої морської бурової платформи для «Чорноморнафтогазу» хтось із чиновників у Києві поклав до кишені 150 мільйонів доларів. Тим часом польський прем’єр-міністр Дональд Туск заявив журналістам, що під час головування Варшави в Євросоюзі Польща послідовно просуватиме Україну все ближче до ЄС. Напруження перед суботнім боєм у Гамбурзі найважчих боксерів професіоналів, українця Володимира Кличка та англійця Девіда Хея, наростає. Бій обіцяє бути скандальним боксерським спектаклем.

Лондонське видання OpenDemocracy оприлюднило матеріал Наталії Седлецької під назвою «Справа про українську нафтову платформу: жирні коти стають жирнішими?» Йдеться про гучну вже в Україні справу щодо придбання в Сінгапурі для «Чорноморнафтогазу» Міністерством енергетики під орудою Юрія Бойка модерної плавучої морської нафтової платформи за занадто завищеною ціною. Автор статті посилається на матеріали журналістського розслідування, яке доводить, що нібито платформу купили унаслідок фальшивої тендерної оборудки «Нафтогазу», через підставну фірму-одноденку за ціною в 400 мільйонів доларів, котра перевищує ринкову ціну платформи на 150 мільйонів доларів. Ставиться питання про те, що «Нафтогаз» переплатив на 40 відсотків, а також, якщо це так, то хто саме поклав до кишені 150 мільйонів доларів народних коштів. Із пояснень журналістам міністра енергетики Юрія Бойка і глави «Нафтогазу» Євгена Бакуліна питання щодо 150 мільйонів доларів залишається не виясненим. Чи відповість на такі ознаки нових корупційних діянь влади діючий Президент України? – таке запитання випливає із резюме статті в OpenDemocracy.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» опублікувала інтерв’ю з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, країна котрого починає 1 липня піврічне головування в ЄС. Глава польської влади заявив про бажання Польщі досягнути зміцнення позицій Євросоюзу у світі, подолати наслідки світової фінансової кризи, витягнути із складного фінансового становища Грецію. Туск також обіцяє просувати до ЄС країни «на кшталт України, Хорватії і Молдови» та зміцнювати співпрацю Брюсселя з країнами «Східного партнерства». Глава польського уряду також наголосив: «Ми спостерігаємо за подіями в Україні, а також розуміємо, хоча адміністрація Віктора Януковича і не є моделлю демократії, ми все ж бачимо різницю між Білоруссю і Україною… Для президента Олександра Лукашенка я – особистий ворог… Що ж стосується України, то ми маємо справу зі сталим позитивним просуванням».

Австрійська «Ді Прессе» написала у четвер про зростання напруження у словесних випадах між Девідом Хеєм і Володимиром Кличком напередодні їхнього боксерського бою в німецькому Гамбурзі увечері в суботу, 2 липня. Хей брутально заявляє, що цей бій стане публічною «стратою Кличка», а українець Володимир Кличко відповів: «Я тебе відправлю в нокаут, і після того ти станеш кращою людиною». Кличко бажає покарати Хея за чимало слів образ на адресу братів-чемпіонів із Україні та вважає цей бій у Гамбурзі справою честі для себе, пише газета з Відня. Підсилюють ажіотаж довкола бою у суботу перед понад 50-тисячною ареною і тренер Володимира – Емануель Стюард, який каже, що цей поєдинок стане гучнішим за протистояння Тайсона і Льюїса 10 років тому, а також і телебачення, що покаже поєдинок Хея з Кличком на понад 150 країн світу. Боксери, як інформує газета, отримають щонайменше по 12 мільйонів євро, незалежно від результату бою. У суботу ввечері всіх любителів професійного боксу очікує незабутнє і скандальне шоу з Гамбурга.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG