Доступність посилання

ТОП новини

В Україні арештовують частіше, ніж в усіх країнах Європи – Карпачова


Україна є лідером серед країн Європи щодо застосування запобіжного заходу у вигляді арешту. Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявила у Києві на відкритті міжнародної конференції «Проблеми застосування практики Європейського суду з прав людини в правовій системі України».

«Україна є лідером за арештами: щороку за рішенням судів заарештовується понад 60 тисяч осіб. Правоохоронці і суди зловживають в Україні правом на арешт», – зазначила вона, додавши, що «така ганебна практика» триватиме доти, доки у країні не ухвалять новий Кримінально-процесуальний кодекс, в якому зокрема мають запровадити граничний термін тримання заарештованої особи під вартою і таке поняття як «домашній арешт».

«Доки правоохоронні органи і суди кардинально не змінять свої підходи, доти кількість рішень Європейського суду з цього приводу буде зростати», – наголосила Ніна Карпачова.

Український омбудсман також звернула увагу делегації Європейського суду з прав людини на продовження наявності в Україні такого явища, як катування. «Щорічно до мене надходить приблизно 5 тисяч звернень щодо не правових дій правоохоронних органів і кожне третє з них стосується катувань і незаконного поводження», – сказала Ніна Карпачова.
XS
SM
MD
LG