Доступність посилання

ТОП новини

Земельний кадастр переможе корупцію?


Київ – В Україні до кінця року запрацює Державний кадастр земельних ресурсів, обіцяє влада. Це дозволить зменшити рівень корупції у земельній сфері та створити прозорий ринок, запевняють у Державному агентстві земельних ресурсів. Утім, в опозиції кажуть, що цього замало і, що спочатку варто було б провести прикладні експерименти та оновити кадри органів управління у земельній сфері.

Україні потрібен ринок землі, але вона не готова, зокрема, через високий рівень корупції, зазначає колишній міністр аграрної політики, керівник фракції «БЮТ-«Батьківщина», колишній міністр аграрної політики Іван Кириленко. Алгоритми купівлі-продажу землі слід було б випробувати в окремих «пілотних» регіонах протягом кількох років, каже він.

«Видати ще треба близько п’яти мільйонів державних актів для громадян, які мають землю у своїй власності, але вона не оформлена. Розуміючи, наскільки сьогодні ці процеси складні, наскільки не готові на сьогодні люди, які повинні цим займатися, я боюся щоб під час земельної реформи землі не зосередилися в руках тих, хто потім буде перепродавати їх комусь і на цьому просто заробляти», – наголосив Кириленко.

СБУ: якщо немає Державного кадастру, ніхто не знає, що відбувається з землею

За словами співробітника управління з боротьби з корупцією Служби безпеки України Дмитра Хорошуна, нині порушення законодавчих норм, зокрема, хабарництво є постійною складовою в земельній сфері.

«Серед серйозних факторів, що впливають на корупцію, можу виділити надання недостовірної інформації щодо наявності вільних земель, а також відмову у наданні права власності чи оренди. Механізми незаконного отримання земельних ділянок: відведення на підставних фізичних осіб, немає єдиного державного кадастру – ніхто не знає, що там робиться, а також отримання земельних ділянок із використанням судових рішень – це корупція і у сфері судової влади, та корупція і перевищення владних повноважень у місцевих радах та адміністраціях», – заявив Хорошун.

У Держземагентстві запас актів – 20 мільйонів штук – Тимченко

Державний електронний кадастр, створений за кошти Світового банку, запрацює до кінця цього року, запевнив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко. Крім того, він заявив, що впровадить електронну систему, яка відображатиме документообіг у процесі оформлення власності на земельну ділянку.З’явиться можливість фіксувати діяльність (або ж бездіяльність) регіональних управлінь агентства земресурсів, зауважує Тимченко.

«Акти не видаються – кажуть, що немає актів – це неправда. У мене у земагентстві запас актів – 20 мільйонів штук. Усім обласним та районним управлінням я пропоную брати акти у тій кількості, в якій вони необхідні. Електронні продукти, які я впроваджу, відділять замовника та чиновника від участі у процесі. Процес буде автоматизованим. Лише так, на мою думку, можна боротися з корупцією і вже до 1 січня відзвітувати про отримані результати», – наголосив керівник Державного агентства земельних ресурсів.

Утім, за словами депутата-опозиціонера Івана Кириленка, у процесі створення прозорого ринку землі одним із найбільш визначальних буде людський фактор. Від фахового рівня співробітників державних органів управління у земельній сфері та їхнього ставлення до хабарів залежатиме результат земельної реформи, зазначає колишній міністр аграрної політики.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG