Доступність посилання

ТОП новини

Спікер шукає для депутатів «стимулів попрацювати оперативно і без політики»


Київ – Сьогодні у Верховній Раді починається останній сесійний тиждень перед літніми канікулами. Серед законопроектів, які викликають найбільший резонанс, цього тижня мають розглянути у другому читанні пенсійну реформу, скасування техогляду автомобілів, а також закон про гарантії держави виконання рішень суду. Опозиційна фракція БЮТ-«Батьківщина» цей тиждень має намір провести не в сесійній залі парламенту, а в Печерському суді Києва, де розглядають справу Юлії Тимошенко.

З огляду на велику кількість законопроектів, які заплановано ухвалити цього тижня, спікер Володимир Литвин запропонував відмовитися від години запитань до уряду й пообіцяв, що роботу в сесійному режимі можуть подовжити, якщо депутати не встигатимуть розглянути всі питання.

«Це буде слугувати стимулом для Верховної Ради, щоб працювати оперативно і без політики», – зазначив спікер.

Найскладнішим питанням для депутатів має стати розгляд у другому читанні пенсійної реформи, вважає Володимир Литвин. За його словами, після ухвалення закону в першому читанні кількість поправок зросла.

Опозиція побачила, як влада готує ГТС до приватизації

Ще один вкрай суперечливий законопроект – про гарантії держави виконання рішень суду. За словами голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оброни Анатолія Гриценка, під цією назвою приховано рішення, що пільги тепер встановлюватимуться не шляхом ухвалення законів, а постановами уряду. А крім того, цей закон відриває шлях для приватизації газотранспортної системи.

«Я хотів би знати позицію Президента: з якої саме причини він наполягає на включенні цього законопроекту?», – звернувся Анатолій Гриценко до представника Президента в парламенті Юрія Мірошниченка.

Натомість, представник Президента вважає, що цей закон спрямовано саме на те, що зазначено в його назві. За його словами, неприйнятною є ситуація, коли «з окремих видів цивільних справ понад 70% рішень судів не виконуються». А щодо побоювань опозиціонерів Юрій Мірошниченко зазначив, що роль опозиції в тому і полягає, щоб будь-які нюанси законів виявляти на етапі підготовки й усувати будь-які ризики».

За словами голови фракція БЮТ-«Батьківщина» Івана Кириленка, БЮТівці цього тижня засідатимуть не в сесійній залі, а в Печерському суді столиці, де відбувається розгляд справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Щоправда, опозиціонери пообіцяли, що їхні представники будуть присутніми при розгляді важливих законопроектів, аби задекларувати свою позицію та запропонувати альтернативні рішення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG