Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше депутатів-гультяїв у Партії регіонів


Київ – У Києві у вівторок представили спеціальне експертне дослідження того, хто з народних депутатів найактивніше працював у парламенті, а хто ігнорував свої депутатські обов’язки. Тривало дослідження впродовж останньої сесії парламенту, і провели його експерти комітету «Рівність можливостей». На думку експертів, вже у вересні розпочинається неписаний відлік до парламентських виборів-2012, тож мета цього комплексного аналізу діяльності депутатів – з’ясувати, хто з нинішніх парламентаріїв справді має професійне і моральне право претендувати на переобрання.

Лідерами депутатської топ-десятки за продуктивністю роботи в парламенті стали Юрій Ключковський (НУНС) та Наталя Королевська (БЮТ). Ці народні депутати подали найбільше законопроектів протягом останньої сесії.

А найчастішими виступами у парламенті вирізнився депутат від НУНС Юрій Кармазін.

Загалом експерти вивчали такі показники продуктивності народних обранців, як законотворча активність, відвідуваність сесій, кількість виступів з місця та з трибуни, міжнародна діяльність, а також активність депутатів у медіа.

Парламентські передовики з неробства – Рінат Ахметов, Андрій Веревський та Сергій Кий

За цими ж критеріями визначили осіб із дошки «передовиків» щодо ігнорування своїх депутатських обов’язків, зазначає голова комітету «Рівність можливостей», Олександр Чекмишев.

«Найпередовіші наші народні обранці, які не подали жодного законопроекту впродовж усієї сесії, – це Рінат Ахметов, Андрій Веревський, Сергій Кий, Олександр Лещинський, Володимир Мальцев і Юрій Чертков», – говорить експерт.

Усі депутати з дошки гультяїв є членами Партії регіонів. Чим же це зумовлено?

«Свого часу саме Партії регіонів найбільше дорікали за формування списків. І, як зазначали інші експерти, коли до цих списків потрапляли водії та люди інших професій, це і зумовило, що рейтинг найменш активних депутатів очолили саме регіонали», – пояснює експерт Олександр Чекмишев.

«Робота в парламенті – це як робота жінки… триває до 12-ї ночі» – Чечетов

Натомість у Партії регіонів не збираються боротися з неробами, бо, як кажуть там, в лавах партії таких просто немає.

Регіонал Михайло Чечетов переконує, що депутатська робота цілодобова і полягає не лише у роботі в парламенті.

«Робота в парламенті – це як робота жінки, – порівнює депутат. – Це чоловік з роботи прийшов, ліг на диван і пиво п’є. А жінка на роботу сходила, а потім прийшла додому, і в неї там роботи ще більше, ніж на роботі. В неї робота триває до 12-ї ночі. Тому я хочу сказати, що у нас у фракції нероб немає. У нас всі працюють. Якщо хтось, може, мало працює в парламенті, той багато працює в округах. Іноді депутат в окрузі так працює, що ті, які у парламенті, й близько стільки не працюють».

Янукович розповів, що Ахметов більше не хоче йти в депутати

Про малу активність у парламентській роботі депутатів від Партії регіонів днями згадав і Президент Віктор Янукович.

На зустрічі з журналістами у своїй резиденції в Межигір’ї Янукович зауважив, що депутат-регіонал Рінат Ахметов думає над тим, щоб більше не балотуватися до Верховної Ради.

«Я вперше почув від Ріната Леонідовича, що він серйозно замислюється над тим, чи є сенс і необхідність йти балотуватися на наступних виборах в народні депутати», – зауважив лідер Партії регіонів.

Тим часом за кордоном депутатів-нероб намагаються усіляко дисциплінувати. У Литві депутатам загрожує на 20 відсотків нижча зарплата. А у російській Державній думі народних обранців лякають фотоапаратом. Депутатів зобов’язали декілька разів на день фотографуватися у залі засідань.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG