Доступність посилання

ТОП новини

Чи постане Стросс-Кан перед французьким судом?


Домінік Стросс-Кан
Домінік Стросс-Кан

Прага – Колишній керівник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан може стати об’єктом нового розслідування справи сексуального насильства – тепер уже у його рідній Франції. Ідеться про закиди молодої французької письменниці і журналістки Трістан Банон, яка стверджує, що Стросс-Кан намагався її зґвалтувати, коли вона в 2003 році брала в нього інтерв’ю як у тодішнього глави МВФ. Адвокати Стросс-Кана мають намір подати позов проти журналістки за брехню. Наприкінці минулого тижня суд Нью-Йорка, де триває розгляд скандальної справи проти Стросс-Кана, звільнив його з-під домашнього арешту.

Якщо скаргу письменниці і журналістки Трістан Банон про ймовірне сексуальне насилля щодо неї з боку Домініка Стросс-Кана зареєструють у суді, то буде проведене попереднє розслідування, адже термін давності справи в 10 років ще не сплинув. Лише слідство визначить,чи досить доказів для початку нового судового переслідування колишнього глави МВФ на батьківщині, тепер уже в суді Франції.

Адвокати Стросс-Кана вже охарактеризували вимоги Банон як «ілюзорні й надумані» і заявили про намір подати зустрічний позов про нібито наклеп з боку молодої письменниці.

Адвокат 32-річної Трістан Банон Давид Куббі запевняє, що цей позов його клієнтки не має нічого спільного з судом в Америці, і факт спроби сексуального насильства у 2003 році дісно був.

«Я можу підтвердити інструкції моєї клієнтки пані Трістан Банон. Ці інструкції дуже зрозумілі. Вона має подати скаргу щодо факту насильства з боку Стросс-Кана, який стався у 2003 році. Це дуже серйозний факт про надзвичайне насильство, котре дійсно належить до цього типу випадків. Скарга буде подана у вівторок до Вищого суду в Парижі. Якщо ця справа не дійде до суду, журі присяжних, що є правилом, то ми переконаємося, чого варта французька судова система», – заявив Давид Куббі.

Втрата посади в МВФ означатиме й кінець політичної кар’єри?

Банон розповіла пресі, як у 2003 році під час її інтерв’ю вдома у Стросс-Кана той зірвав з неї ліфчик і вже стягував її джинси із намаганням зґвалтувати, і лише опір та удари черевиками допомогли їй вирватися і втекти. Банон не пішла тоді до поліції під впливом умовлянь її мами, відомої активістки Соціалістичної партії, від якої й донині не виключене балотування Стросс-Кана на наступних виборах президента Франції у 2012 році.

Журналістка розповіла публічно про цей випадок пізніше, під час телешоу у 2007 році. Згідно з французькими законами, термін давності щодо спроб зґвалтування спливає через 10 років.

Наприкінці минулого тижня суд Нью-Йорка звільнив Домініка Стросс-Кана з-під домашнього арешту, бо прокурори почали сумніватися у правдивості свідчень ймовірної жертви сексуального насилля з боку колишнього глави МВФ, покоївки одного з нью-йоркських готелів. Спостерігачі прогнозують, що ця справа проти Стросс-Кана на межі розвалу, бо є дані про проституцію покоївки і її зв’язки з кримінальними колами.

Припинення судового переслідування у США може означати повернення Стросс-Кана у французьку політику. До арешту в Нью-Йорку Стросс-Кана, члена Соцпартії, розглядали як імовірного кандидата на перемогу в президентських перегонах 2012 року. Однак нині представники Соцпартії вважають шанси Стросс-Кана «дуже слабкими». Перспектива нового суду з Трістан Банон, вже у Парижі, також не додає колишньому керівникові МВФ балів, як каже чимало експертів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG