Доступність посилання

ТОП новини

У пошуках цвіту папороті в ніч на Івана Купала


Стрибання через вогонь в ніч на Івана Купала
Стрибання через вогонь в ніч на Івана Купала

Ярина Федьків Київ – Свято Івана Купала традиційно відзначають у ніч на 7 липня. По всій території України проходять ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал, пускання на воду вінків, стрибання через вогнище. Купальські обряди сягають сивої давнини і до сьогодні знаходять прихильників серед українського народу.

Свято Івана Купала прийшло до нас ще з дохристиянських часів, коли воно знаменувало вшанування бога Сонця. Після прийняття християнства та «нашарування» вірувань українці почали відзначати народне свято з новою назвою – «Івана Купала». За словами етнографа Олексія Долі, коріння цієї традиції пов’язане ще із появою землеробства. Але сьогодні це свято є, радше, розвагою, аніж древнім святом із глибинним сенсом.

«Свято Івана Купала сьогодні перетворюється на зовсім інше, ніж таке, що мало первісне значення. І назва цього свята – Івана Купала – умовна, адже церковне свято Різдва Івана Предтечі – завтра. А Купала – дохристиянська назва. Тож, поєднання цих свят штучне. Сьогодні це чергова п’янка та розвага. Звичайно, добре, що відроджуються такі свята, як Івана Купала, але не в спотвореному вигляді», – каже Олексій Доля.

Свято Купала – розвага для молоді

Етнограф наголошує на тому, що Купала – це перш за все життєрадісне свято молоді, пов’язане з пошуками взаємного кохання, з надіями на радісне майбутнє. За словами етнографа, пісні, які співають під час розваг, переважно жартівливого змісту, де хлопці висміюють дівчат, а дівчата висміюють хлопців.

Основні обряди свята пов’язані з вогнем, водою та травами, які відіграють очисну роль. Люди вірили, що, стрибаючи через вогонь та обливаючись водою, вони очистились від усієї нечисті та різних хвороб.

За переказами, у ніч на Івана Купала не можна спати, бо оживає нечиста сила. Цієї чарівної ночі рівно опівночі розпускається вогненна квітка папороті, на пошуку якої вирушають юнаки. Дівчата в той час ворожать – виплітають вінки і пускають їх на воду.

Традиції допоможуть здолати негаразди

Народна артистка України Ніна Матвієнко закликає підтримувати і відроджувати традиції свята Івана Купала, які допоможуть Україні вийти із прірви негараздів.

«Це наші традиції, наше дихання – парубочі і дівочі ігрища, які передали нам наші батьки у спадок, – зазначає вона. – Тут нічого немає такого, що може нас завести на неправильний шлях. Адже у всьому світі є свої традиції. Але в нас сьогодні наші традиції знищені церквою. Якщо була б воля молоді ще з радянських часів творити й підтримувати це свято, ми зараз не пожинали б плоди, які сьогодні пожинаємо. Потрібно осмислити й зрозуміти: свято Купала – це краса, вогонь, очищення, що йде у славу життя».

Ніна Матвієнко також наголошує на тому, що свято Івана Купала насамперед заохочує молодь до здорового способу життя та підтримання традицій рідної землі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG