Доступність посилання

ТОП новини

Українські депутати сідають за європейські парти


Київ – Понад 30 депутатів та управлінців місцевого рівня з різних куточків України розпочали заняття у рамках європейської програми «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності». Експертами, чи то викладачами, виступили фахівці українського Інституту політичної освіти та європейського Інституту Роберта Шумана.

Насамперед кілька цифр, які навів координатор Інституту політичної освіти Олександр Солонтай: понад 60 відсотків обраних минулого року депутатів районних та міських рад обійняли ці посади уперше. А за інформацією Кабінету Міністрів України, з майже ста тисяч посадовців місцевого самоврядування тільки 65 відсотків мають вищу освіту.

І, як стверджують експерти Інституту політичної освіти, проблема підготовки та освіти тих, хто нині керує державою на різних рівнях, є одним із найважливіших питань для подальшого розвитку держави.

До того ж, саме на місцях у першу чергу й оголюються проблеми усієї вертикалі української влади та нестача громадського досвіду впливу на політиків та чиновників, додає керівник програми Любомир Грицак.

«Саме у тому, що ми даємо знання депутатам місцевих рад, ми вбачаємо демократизацію на місцевому рівні. Ми через цей процес зобов’язані пройти, оскільки через нього проходили всі країни – маю на увазі процес демократизації. І ми бачимо: після того, як ми навчили депутатів, насправді чимало проблем місцевих громад завдяки набутим ними знанням були вирішені!» – каже Грицак.

Самі депутати охоче розповідають про свої перші професійні перемоги, здобуті завдяки новим знанням. Так, депутат Дніпродзержинської міськради Віталій Купрій навчився грамотно формулювати запити та використовувати окремі норми чинного законодавства для подолання корупції. Також Купрій завдяки співпраці з громадськістю та ЗМІ змусив міську прокуратуру розслідувати резонансну справу про зникнення тіл новонароджених немовлят в одному з пологових будинків Дніпродзержинська.

Депутат Артемівської райради у Луганську Антон Волохов вивчає досвід колег у країнах ЄС щодо залучення приватного капіталу для соціального та культурного розвитку міста або селища. Після закінчення навчання Волохов виступить із пропозиціями на сесії районної ради, проведе громадські слухання за участю місцевих бізнесменів та громадськості: у депутата вже готовий список адресної допомоги малозабезпеченим родинам.

Європейський шлях – кваліфікована ініціатива знизу

Виконавчий директор Інституту Роберта Шумана за розвиток демократії в Центральній і Східній Європі Кінґа Сабо вважає, що інтерес українських депутатів та управлінців до досвіду ЄС цілком зрозумілий: Україна обрала європейську модель розвитку.

«Це не провина України, це проблема усієї Європи: як поліпшити якість роботи місцевого апарату влади? Адже світова криза спричинила тенденцію, яку я бачу і у нас у ЄС, і в Україні: місцеві громади вимагають, щоб їм надали більше повноважень при вирішенні місцевих проблем. Ще одна їхня вимога до центральної влади – скоротити управлінський апарат, що потребує нового підходу до його функціонування на європейському рівні», – каже вона.

Залучення громад до розв’язання державницьких проблем, накопичення критичної маси ініціатив знизу – одна з ознак сучасної європейської демократії, наголошує професор Сабо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG