Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині дитсадок передали в користування УПЦ (МП)


Приміщення дитячого садка переданого УПЦ (МП)
Приміщення дитячого садка переданого УПЦ (МП)

Луганськ – В Алчевську, що в Луганській області, будівлю дитсадка віддали в безкоштовну оренду для потреб Української православної церкви (Московського патріархату). За словами місцевих депутатів, релігійній організації будівля потрібна більше, ніж музею, що також претендував на неї. Втім, дехто такий подарунок називає «офіційним хабаром». Позаяк священик, якому віддали в управління будівлю, агітував на виборах за міського голову Алчевська.

Будівлю колишнього дитсадка №31, який у 2004-му закрили через відсутність дітей, тепер віддали в безкоштовне користування на 49 років релігійній організації «Парафія Свято-Миколаївського храму» УПЦ (Московського патріархату). За таке рішення проголосувала міськрада Алчевська, де більшість складають представники Партії регіонів. Проти виступили члени ПСПУ та комуністи.

Депутат Микола Кириченко – один із тих, хто пропонував передати будівлю алчевському краєзнавчому музею. Адже експонати музею зараз перебувають у непридатному для зберігання приміщені. Обласна влада, за словами Кириченка, була готова допомогти з ремонтом будівлі дитсадка для музейних потреб.

Протоієрей на білбордах

Однак, більшість депутатів вирішили по-іншому. Микола Кириченко це називає не інакше як корупцією, згадуючи, що настоятель Свято-Миколаївського храму, протоієрей Олександр Устименко, агітував на виборах за нинішнього мера Алчевська.

«Я вважаю, що це офіційний хабар протоієрею Олександру Устименку за його активну участь в передвиборчій кампанії по агітації за одного з кандидатів. Він агітував за кандидата Чуба на посаду міського голови. Це виражалося не лише у словесній формі, а й в бігбордах, розміщених на центральних вулицях міста», – зазначив Кириченко.

Сам священик закиди у корупції відкидає. Каже, що ніяких домовленостей з міською владою не мав. Між тим визнає: агітаційні білборди з його зображенням існували.

Замість дитсадка – недільна школа

Що ж до використання будівлі дитсадка, то в ній планують розмістити православний навчально-освітній центр. Через два місяці, прогнозує протоієрей, розпочнеться реконструкція будівлі.

«У нас там буде недільна школа. Для дітей організуємо різні кружки. Крім того, створимо реабілітаційний центр для дітей-інвалідів. І спортом будемо займатися», – зазначив протоієрей Олександр Устименко.

Позицію церкви в даному випадку підтримує і начальник міського управління освіти Олена Колосовська. Будівля вкрай занедбана і вже декілька років пустує. За словами посадовця, у центрі міста й так вистачає дитсадків. А в православному навчально-освітньому центрі зможуть отримувати допомогу наркозалежні діти, зауважує Олена Колосовська.

«Є діти, які втратили орієнтири в житті, тобто це і наркозалежність. Можливо, створення центру дозволить, в якісь мірі, вирішувати в комплексі такі питання», – каже вона.

Опоненти передачі будівлі релігійній організації нагадують, що за Конституцією церква відділена від держави, а значить і від школи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG