Доступність посилання

ТОП новини

Новий Кримінальний кодекс удесятеро зменшить кількість арештованих – екс-міністр


Ухвалення нещодавно оприлюдненого проекту Кримінально-процесуального кодексу знищить репресивну систему кримінальної юстиції в Україні. Таку оцінку проекту дав в ефірі Радіо Свобода колишній міністр юстиції, президент Інституту правової політики Микола Оніщук.

«Ми матимемо більш європейську систему судового переслідування, а це означає, що і презумпція невинуватості, і процесуальні права особи, яка є учасником кримінального переслідування будуть захищені краще», – сказав Оніщук.

За його словами, проект нового Кримінально-процесуального кодексу містить «революційні норми» на шляху демократизації суспільства. Микола Оніщук наголосив, що, згідно з новим процесуальним кодексом, слідство також має надавати всі матеріали по справі для сторони захисту. За словами колишнього міністра юстиції, це дасть змогу ефективно використати їх для захисту персональних інтересів підозрюваної особи. Ліквідується інститут повернення справи на дорозслідування. Крім того, скасовується інститут порушення кримінальної справи.

Микола Оніщук також вказав на моменти, які потребують, на його думку, значного доопрацювання. Зокрема, не належним чином виписана норма про суд присяжних. «Я переконаний, що Венеціанська комісія буде здивована цією новелою і по формі, і по суті, і не підтримає запропоновану доктрину»,– заявив Оніщук.

Також Микола Оніщук вказав на такий недолік як збереження старої системи доказового права. Експерт зауважує, що «система доказів і процесуальне регулювання цих відносин має бути змінена». Це стосується і надмірного адміністрування, яке теж перейшло до нового КПК без змін.
XS
SM
MD
LG