Доступність посилання

ТОП новини

Турецька опозиція повертається до роботи в парламенті


Депутати парламенту Туреччини від головної опозиційної Республіканської народної партії склали в понеділок депутатську присягу й почали брати участь у роботі парламенту, обраного на червневих виборах. Ця партія має 135 мандатів із загалом 550.

Владна Партія справедливості і розвитку прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана і Республіканська народна партія відтак у спільній заяві закликали всіх депутатів, які ще не склали присягу, зробити це і взятися до парламентської праці.

Далі цілком бойкотує роботу парламенту ще одна опозиційна сила, група 35 формально незалежних депутатів, яка пройшла за підтримки курдських сил і представляє головно курдську Партію миру і демократії.

Обидві опозиційні сили протестували проти рішень судів, які відмовляються звільнити з-під варти вісьмох депутатів, обраних під час перебування за ґратами в очікуванні на суди в справах, як стверджує звинувачення, про антиурядові змови чи про зв’язки з курдськими сепаратистами. Одного з них суд узагалі позбавив мандата, який відтак передав Партії справедливості і розвитку.

Ця партія, яка має ісламістське коріння і з 2002 року перемагає вже треті вибори поспіль, має в нинішньому складі парламенту більшість у 327 місць. Це дозволяло їй власними голосами ухвалювати процедурні рішення, на кшталт обрання спікера, але неучасть Республіканської народної партії зривала парламентські обговорення.

Іще однією політичною силою в парламенті Туреччини є націоналістична Партія національного руху з 53 депутатами.
XS
SM
MD
LG