Доступність посилання

ТОП новини

Брата президента Афганістану застрелили у власному домі


Брат президента Афганістану Ахмад Валі Карзай
Брат президента Афганістану Ахмад Валі Карзай

Прага – Брата президента Афганістану Ахмада Валі Карзая вбили у вівторок у його домі в місті Кандагар, що на півдні країни. Відповідальність узяв на себе рух «Талібан», який називає вбивство впливового чиновника одним зі своїх найбільших досягнень.

Ахмада Валі Карзая, який керував радою афганської провінції Кандагар, вбив його близький знайомий. Президент Афганістану на спільній прес-конференції у Кабулі з президентом Франції Ніколя Саркозі, який нині відвідує Афганістан,підтвердив загибель свого молодшого брата.

Хамід Карзай заявив, що це вбивство віддзеркалює страждання афганців. «Це життя афганського народу. У кожній домівці в Афганістані ми маємо таке нещастя. Ми сподіваємося, що страждання афганського народу закінчаться, з Божою допомогою, і мир та безпека запанують в нашій країні», – заявив афганський лідер.

Вбивця брата президента Сардар Мохаммад приніс до його офісу папери, а коли Ахмад Валі Карзай їх підписував, він витягнув пістолет. Одну кулю спрямував у чоло, іншу в груди.

Про такі обставини повідомив губернатор провінції Кандагар Туралай Веса.

«Він найчастіше приходив до нього в офіс. Він обіймав посади у поліції і війську. Він відповідав за безпеку на дорогах і вулицях. Ніхто не думав, що він на це спроможний. Він знав родину Ахмада Валі Карзая і їв з ними за одним столом. Але неясно, хто його скерував на таке злодіяння», – сказав губернатор провінції Кандагар про вбивцю.

Відповідальність за злочин взяв на себе рух «Талібан», але слідство у справі резонансного вбивства триває.

Репутація брата президента – суперечлива

49-річний Ахмад Валі Карзай був одним із найвпливовіших і водночас найсуперечливіших політиків в Афганістані та мав багатьох ворогів. Він пережив щонайменше два замахи на життя, включно з атакою на його кортеж 2009 року.

Ахмад Валі Карзай був союзником Заходу і Сполучених Штатів. Водночас його звинувачували у корупції і зв’язках із наркоторгівцями.

Дехто вважає, що через молодшого брата президент Афганістану став політично вразливим. Хамід Карзай не раз захищав свого родича і спростовував звинувачення у тому, що той пов’язаний із кримінальним світом.

Американська газета «Нью-Йорк Таймз» 2009 року писала про те, що Ахмад Валі Карзай нібито регулярно отримував гроші від ЦРУ, зокрема, за допомогу у вербуванні прихильних до США військових структур для боротьби з талібами. Він заперечував такі дані.

Ахмад Валі був зведеним братом президента Афганістану (в них спільний батько, який до вбивства талібами був депутатом і керівником впливового пуштунського клану, і різні матері). Похорон молодшого брата президента Афганістану запланований на середу.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG