Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистан: обставини смертоносного вибуху досі оповиті таємницею


Вибухи в Туркменистані: нічого не трапилося?
Вибухи в Туркменистані: нічого не трапилося?

Прага – Майже тиждень після вибуху у Туркменистані, який, за офіційними даними, забрав життя 15 осіб, досі не відомі масштаби трагедії. Люди, яких виселили з домівок навколо складу боєприпасів у місті Абадані, кажуть Радіо Свобода, що не знають, чи можна повертатися додому.

Вибухи в Туркменистані: влада замовчує правду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Туркменистан недарма називають однією з найзакритіших країн у світі, як і Північну Корею. Влада оперативно взялася замітати інформаційні сліди аварії на складі боєприпасів в Абадані, що неподалік туркменської столиці. Спершу були повідомлення, що 7 липня нічого страшного не трапилося, що жертв і серйозних пошкоджень немає.

Як розповідає кореспондент Радіо Свобода, місце вибуху оточила міліція, а на контрольно-пропускних пунктах конфісковувала фотоапарати. Але в еру новітніх технологій, де можна знімати фото і відео на мобільні телефони, так інформацію не зупинити.

Абадан, один із будинків після вибуху
Через три дні урядовці визнали, що серед загиблих у місті Абадані 13 цивільних осіб і двоє військових. Опозиція і соціальні мережі наводять набагато вищі цифри. Цитуючи місцевих жителів, опозиційний сайт «Хроніка Туркменистану» (що базується в Австрії) повідомляє про 200 загиблих.

У соціальних мережах (а доступ до інтернету в Турменистані хоча й обмежений, але суттєвий) опубліковані численні фотографії пошкоджених будинків, включно зі школою й квартирами.

Жителька Абадана, яка спілкувалася з Радіо Свобода за умов, що її ім’я не розголосять, розповіла про такі подробиці.

«Кожного разу, коли лунав вибух, то це було, як землетрус. З’явилися тріщини в стіні, знищені двері. Розбите скло поранило руки моєї п’ятирічної доньки. Двері впали на мою сестру і зламали їй руку», – каже очевидиця.

Телефонний зв'язок досі обмежений

Жителі Абадана, яких евакуювали з їхніх домівок після вибуху, досі не знають, чи безпечно повертатися.

Абадан після вибухів
«Багато людей досі шоковані. Вони кажуть, що мобільні і стаціонарні телефони у деяких місцях досі відрізані від зв’язку, і це їх обурює», – розповів туркменський активіст Нурберді Нурмаммедов.

На державному телебаченні, зрештою, з’явилися репортажі з Абадану, але там лунають тільки пояснення офіційних осіб, як триває відновлення міста.

Один із мешканців Абадана написав на сайті Фергана.ru: «Важко зрозуміти поведінку туркменської влади, адже подібні речі трапляються в усьому світі. Висловіть співчуття родинам, оголосіть день жалоби, виплатіть відшкодування постраждалим, і тоді людям стане легше».

Цей заклик в Ашгабаті поки що не почули.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG