Доступність посилання

ТОП новини

Німецька премія для Путіна – «ляпас в обличчя усіх демократів»


Нагорода «Квадрига» для Путіна
Нагорода «Квадрига» для Путіна

Німеччина – Німці сперечаються через російського прем’єра Володимира Путіна, точніше, через рішення нагородити його престижною премією «Квадрига». На знак протесту лідер «зелених» Джем Оздемір полишив опікунську раду премії. Різка критика пролунала й від інших впливових політиків.

«Премією «Квадрига» нагороджуються особистості й проекти, чиє мислення й дії базуються на цінностях. Цінностях, що слугують ідеям для майбутнього, мужності й відповідальності», – наголошується на веб-сторінці організації «Майстерня Німеччина», яка вручає «Квадригу». Засновники цього громадського товариства стверджують, що виступають за порозуміння між народами.

Премія «Квадрига» вважається престижною нагородою, яка вручається щорічно у День німецької єдності, починаючи від 2003 року. Серед лауреатів премії такі особистості, як Михайло Горбачов, Вацлав Клаус, Гельмут Коль, Віктор Ющенко.

І от тепер у цьому списку з’явиться також ім’я російського прем’єр-міністра Володимира Путіна. Цей факт викликав різку критичну реакцію з боку цілої низки німецьких політиків.

Німецькі політики обурені

Лідер «зелених» Джем Оздемір на знак протесту навіть полишив опікунську раду товариства «Майстерня Німеччини».

«Премію вручають 3 жовтня. Для німців це день, наповнений символами. Він символізує свободу, демократію, громадську непокору. Одним словом – усе те, що викликає в нас захоплення, коли ми говоримо про жителів Східної Німеччини, які зробили можливою проведення мирної революції», – сказав Оздемір.

За словами лідера «зелених», кандидати на вручення премії повинні відстоювати такі цінності, як демократія, права людини й свобода преси. Володимир Путін, як наголосив німецький політик, цим цінностям не відповідає.

Оздемір не єдиний, хто дотримується такої думки. Так, уповноважений німецького уряду з прав людини, ліберал Маркус Ленінґ назвав «цинічним» обрання кандидатури Путіна. Голова комітету німецького Бундестагу Рупрехт Поленц зауважив у розмові з газетою Neue Osnabrücker Zeitung, що заслуга Путіна полягає тільки в економічному розвитку Росії. Однак він зовсім не сприяв розвитку правої держави й зміцненню прав людини.

Втручання в передвиборну боротьбу

Після такої критики товариство «Майстерня Німеччина» провело цього тижня кризове засідання. Але рішення про вручення премії російському прем’єрові так і не скасували. У письмовій заяві лише наголошується, що Путіна нагороджують за його заслуги в розвитку німецько-російських двосторонніх відносин.

На думку Джема Оздеміра, це є нічим іншим, як допомогою Путінові в передвиборній боротьбі. «Якщо йдеться про німецько-російські відносини, то це можна було б зробити й наступного року. І вибрати менш суперечливого політика», – сказав лідер німецьких «зелених».

Тим часом газета Berliner Morgenpost цитує заступника голови фракції християнських демократів у міському парламенті Берліна Міхаеля Брауна, який зазначив: «Нагородження премією нового російського царя – це ляпас в обличчя всіх демократів і правозахисників».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG