Доступність посилання

ТОП новини

Чи підтримає Німеччина Польщу щодо України (світова преса)


Прага – Світові експерти вважають, що піврічне головування Польщі в ЄС стане одним із ключових для укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі України з ЄС. Хоча аналітики також наголошують, що тут без підтримки Німеччини навряд чи Києву вдасться здійснити вирішальний крок на Захід, чи не стане вирішальним у цьому меркантильний союз між Берліном і Москвою. Західна преса киває Греції, що, мовляв, Україна пішла на сувору пенсійну реформу з метою отримання рятівних кредитів від МВФ, робіть і ви так, закликають Грецію на Заході. У пресі також інформують про деякі скандальні подробиці подій у Печерському суді Києва під час перебігу процесу над Юлією Тимошенко.

Американське аналітичне видання «Стратфор» наголошує, що піврічне головування Польщі в ЄС стане ключовим у наближенні України до ЄС, незважаючи на посилення ролі Європейської Ради на чолі з Германом Ван Ромпеєм. Активна проукраїнська позиція польської влади вигідна їй напередодні парламентських виборів у Польщі в жовтні 2011 року, однак російські вибори 2012 року і парламентські вибори в Україні восени цього ж року змушують Київ і Варшаву щільно узгоджувати кроки на шляху укладення Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, бо друга половина 2011 року є найбільш сприятливою для цього. Зрозуміло, що Росія всіляко намагається перешкодити зближенню України з Брюсселем і втягує Київ до свого Митного союзу. Москва мобілізує на сьогодні додаткові ресурси тиску на Україну, включно з новими митними правилами для українських товарів. Київ же публічно залишається вірним угоді з ЄС, хоча намагається зберегти стратегічні стосунки з Росією. Аналітики зі «Стратфору» все ж не виключають, що ключовою країною у вирішенні української проблеми в ЄС для Польщі буде все ж Німеччина, яка стала фактично політичним та економічним лідером Євросоюзу і разом з тим має тісні стосунки з Москвою. «Тому обов’язки Берліна щодо реалізації Угоди про асоціацію України з ЄС і включення її в зону вільної торгівлі з ЄС до кінця 2011 року матимуть важливе значення для успіху чи відмови Києву у цьому важливому питані», – наголосило американське видання. У «Стратфорі» також вважають, що Польщі для збереження репутації регіонального лідера і успіху у наближенні України до ЄС необхідно буде максимум маневрування між впливовими гравцями за відносно короткий проміжок часу.

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що Україна у своїх кроках щодо непопулярних, але важливих для міжнародних фінансових організацій реформ стала навіть своєрідним прикладом для євросоюзівської Греції. Йдеться про ухвалення Верховною Радою України непопулярного для суспільства нового пенсійного закону, коли пенсійний вік жінок збільшили від 55 до 60 років, а чоловікам-держслужбовцям з 60 до 62 років та ухвалили ще низку досить суворих пенсійних заходів для пересічних українців. Газета нагадує, що МВФ напередодні заморозив третій транш з 16-мільярдного кредитудля України у очікуванні ключових реформ Києва. Журналіст «Файненшел таймз» сумнівається, чи буде досить для пом’якшення позиції МВФ однієї пенсійної реформи, адже йдеться ще про підвищення владою в Україні комунальних платежів і енергетичних, газових тарифів. Експерти кажуть лондонському виданню, що МВФ, імовірно, залишиться на суворій позиції виконання й умов стосовно внутрішніх українських тарифів. Газета також зауважує назрівання невдоволення українців останніми непопулярними кроками влади та підігрівання цих протестних настроїв з боку опозиції, яка обіцяє устами Тимошенко та її прихильників оскаржити законність нового Пенсійного кодексу в Конституційному суді. Стаття завершується риторичним запитанням: чи бачить Греція цей «своєчасний приклад України для грецької економіки»?

Ще одна лондонська газета, «Дейлі Телеґраф», інформує про деталі скандальних подій у Печерському суді Києва під час перебігу процесу на Юлією Тимошенко. Видання ілюструє свій коментар про бійку між прихильниками БЮТ та українською міліцією в суді за допомогою відео та цитує саму підсудну Юлію Тимошенко, яка наголошує журналістам на камери, що «влада хоче взяти зал суду силою, і я прошу вас показати все це». «Дейлі Телеґраф» також зауважує, що «пані Тимошенко, найбільш сильний політичний конкурент Президента Януковича, мужньо протистоїть загрозі 10-річного ув’язнення у зв’язку з газовими угодами з Росією в 2009 році, чим загрожують дві висунуті проти неї кримінальні справи».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG