Доступність посилання

ТОП новини

Суд ухвалив видворити Мєшкова з України на 5 років


Окружний адміністративний суд Криму ухвалив сьогодні видворити колишнього президента кримської автономії, а нині громадянина Росії Юрія Мєшкова з України з обмеженням права в’їзду на термін у 5 років.

Як повідомили в прес-центрі Служби безпеки України, таким чином суд підтримав подання СБУ, яка вимагала видворення Мєшкова за непрямі заклики до зміни конституційного ладу.

Спецслужба звернулася до суду, бо Мєшков відмовлявся добровільно виконати вручений йому припис СБУ залишити територію України протягом 24 годин. Водночас СБУ не вимагала порушення кримінальної справи, бо Мєшков не закликав до насильницької зміни конституційного ладу, наводить агентство «Інтерфакс-Україна» слова представника спецслужби.

Вирок суду має бути виконаний негайно, хоча адвокати Мєшкова матимуть право оскаржити його.

За повідомленнями, Юрій Мєшков, перебуваючи останніми днями в Криму, 7 липня на прес-конференції закликав провести референдум про відновлення конституції Криму зразка 1992 року, яка за формулюваннями виглядала як конституція окремої держави й була скасована 1995 року разом із посадою кримського президента. Він також закликав «узятися за вила» проти «бандитів», які, за його словами, перебувають нині при владі в Криму.

Відтак голова Ради міністрів Криму Василь Джарти заявив, що з приводу таких слів мали б порушити кримінальну справу.

Мєшков, який живе в Москві і має нині громадянство Росії, прибув до Криму на початку липня, за його словами, через загибель там у травні його колишньої дружини вперше за 16 років.

Юрій Мєшков, перебуваючи в 1994–95 роках на посаді президента кримської автономії, до краю збурив ситуацію на півострові. У березні 1995-го Верховна Рада України скасувала його посаду разом із тодішньою конституцією Криму.
XS
SM
MD
LG