Доступність посилання

ТОП новини

Іващенка тримають під вартою, щоб мовчав про корупцію?


Валерій Іващенко у залі суду, 13 липня 2011 року
Валерій Іващенко у залі суду, 13 липня 2011 року

Київ – Колишнього керівника Міноборони Валерія Іващенка не звільнили з-під варти, навіть не зважаючи на його хворобу. Таке рішення ухвалив у середу Печерський районний суд Києва. Іващенко та його захисники називають це цілеспрямованим тиском на нього та помстою з боку окремих урядовців. Невмотивованою й незрозумілою називають ухвалу суду і колеги Іващенка, і незалежні експерти.

На лаві підсудних колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка впізнати було важко. Він схуд, виглядає виснаженим, під очима темні кола. Його друзі, родичі та колишні колеги посадовця, заходячи до зали суду, віталися з Іващенком, тиснучи руку через ґрати.

Іващенка тримають під вартою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Колишнього керівника Міноборони звинувачують у тому, що під час санації військового підприємства у Феодосії він нібито незаконно наказав продати його пристань та бомбосховище. Утім, цього разу засідання було коротким.

Клопотання адвокатів звільнити Валерія Іващенка з-під варти через серйозне погіршення здоров’я і те, що він не становить загрози суспільству, суд одразу ж відхилив. Це рішення зачитав Сергій Вовк, той самий суддя, що розглядає справу іншого екс-урядовця – Юрія Луценка.

«Суд вважає клопотання безпідставним. Враховуючи скарги підсудного на погіршення здоров’я, суд зобов’язує Держдепартамент з питань виконання покарань організувати комплексне медичне обстеження Іващенка, контроль за цим покласти на прокуратуру Києва. Рішення оскарженню не підлягає», – виголосив суддя.

Через жорстоке рішення суду життя Іващенка під загрозою – адвокат

Одразу ж після завершення судового засідання Валерій Іващенко заявив, що відмова у звільненні його з-під варти нетипова навіть для процесів проти інших колишніх урядовців.

«Є прецеденти: Анатолія Макаренка, колишнього голову митної служби, звільнили з-під варти з урахуванням його заслуг і через те, що в слідчому ізоляторі неможливе нормальне обстеження й лікування. Таке враження , що в тому рішенні суду процитували аргументи мого захисника. Чому щодо мене такий «ексклюзив»? Мене за будь-яку ціну намагаються тримати за ґратами, наче в прокуратурі бояться, що, коли мене звільнять, порушать кримінальну справу проти них», – заявив Іващенко.

Адвокат Іващенка Борис Нечипоренко повідомив Радіо Свобода, що в його підзахисного почалися розлади ендокринної системи, які без належного лікування можуть призвести до інвалідності, а то й до смерті. Він наводить думку про те, що тримання за ґратами колишнього очільника Міноборони – це така собі помста тих, чиїм корупційним схемам він завадив.

«Справа, порушена проти Іващенка, як він мені зізнався, ініційована чиновниками Міноборони, чиїм корупційним схемам він завадив. Ці особи, користуючись своїми зв’язками у Генпрокуратурі, звинуватили його у злочинах, яких він не робив», – зазначає адвокат свою розмову з Іващенком.

Обвинувачення, висунуті екс-керівникові військового відомства, безпідставні – це визнають ті, хто працював із ним у Міноборони. Зокрема, тодішній керівник Генерального штабу Іван Скиба.

«Це рішення суду несправедливе, цинічне, нелюдське. Тримати Іващенка за ґратами немає підстав, бо всіх свідків уже допитали, і він не зміг би на них тиснути. Я вважаю його невинуватим, але остаточно визначити це має суд», – зауважив Скиба.

Іващенка карають, бо він не належить до своїх – політолог

Жорстоке ставлення суду до Валерія Іващенка у порівнянні з іншими колишніми урядовцями нелогічне і може пояснюватися лише помстою, констатує політолог Олександр Палій.

«Швидше за все, це помста когось із посадовців, або спроба змусити підсудного мовчати про порушення, які існують у Міноборони. Покарання виглядає жорстоким. Згадаймо, на Харківщині звільнили шахраїв, вину яких уже довів суд, після рекомендації харківського осередку Партії регіонів. Тут все навпаки: не випускають, бо рекомендації цієї партії у Валерія Іващенка нема й не може бути», – каже експерт.

Справу Валерія Іващенка суд має продовжити розглядати 25 липня. Завтра ж у Печерському суді має відбутися засідання суду у справі іншого представника опозиції – екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG