Доступність посилання

ТОП новини

Із ембарго України на овочі ЄС стирчать російські вуха – польські експерти


Варшава –У Польщі здивовані ембарго, накладеним Україною на овочі, експортовані з Європейського Союзу. Хоч офіційний Київ причини ембарго пояснює поширенням у ЄС інфекції кишкової палички, польські експерти говорять, що насправді ця заборона має політичне підґрунтя. Поляки вважають, що не обійшлося без впливу Росії.

У Варшаві нервово зреагували на повідомлення з України про ембарго на овочі, експортовані з ЄС. Заступник міністра сільського господарства Польщі Ярослав Войтович назвав рішення Києва «нераціональним кроком». За його словами, українське ембарго особливо дивує, якщо взяти до уваги, що Україна веде переговорний процес із Євросоюзом щодо зони вільної торгівлі.

Як зауважив польський урядовець, на таку ситуацію повинна відреагувати Європейська комісія. Також польський заступник міністра сказав, що українці «в дивний і незрозумілий спосіб пішли услід за росіянами». При цьому Ярослав Войтович нагадав,що Польща вже понад місяць потерпає внаслідок ембарго, накладеного Росією на овочі з ЄС.

За словами міністра сільського господарства Польщі Марека Савіцького, збитки польських аграріїв, спричинені російським ембарго, становлять 25 мільйонів злотих, тобто понад 6 мільйонів євро. Про збитки, спричинені українським ембарго, польські урядовці поки що не повідомляють. За статистичними даними, впродовж минулого року поляки продали в Україну свіжих та заморожених овочів на 23 мільйони євро, що на 10 мільйонів більше, ніж позаторік.

Заборона на європомідори як знаряддя політичної маніпуляції?

Польські експерти переконані у тому, що, накладаючи ембарго на овочі з ЄС, Україна фактично пішла у фарватері Росії.

«Дивує той факт, що це ембарго накладене через два місяці після того, як було впроваджене російське, а епідемія інфекції кишкової палички майже закінчилася. Дивне також те, що про свої наміри Україна не повідомила заздалегідь Європейський Союз», – зазначає Марта Ярошевич, керівник групи експертів з питань України, Білорусі та Молдови в «Центрі східних досліджень».

За словами Ярошевич, справжня причина українського ембарго – це не епідемія в ЄС, як твердить Київ, а, так би мовити, російський фактор. «Я думаю, що насправді тут ідеться про російські впливи, – каже вона. – Йдеться про те, що росіяни хотіли б зміцнити свій політичний месидж. А Україна тут найслабша ланка, вона дуже зацікавлена у збереженні торгівлі овочами з Росією, бо для України це важливий ринок збуту сільськогосподарської продукції».

Польські політики говорять про російське ембарго як про елемент політичної гри. Вони звертають увагу на те, що Росія скасувала заборону на ввезення овочів для шести країн ЄС, натомість уперто зберігає його для поляків. У коментарі для Радіо Свобода речник найбільшої польської опозиційної партії Адам Гофман сказав, що російське ембарго – це один із елементів тиску Москви на Варшаву. «Росія, – зауважив Гофман, – використовує цю складну для нас ситуацію як розмінну монету в своїх політичних іграх із польським урядом».

Міністр сільського господарства Польщі Марек Савіцький вважає, що Москва хоче вплинути на переговорний процес про вступ Росії у Світову організацію торгівлі. Савіцький наголошує на тому, що випадків зараження овочів бактерією у Польщі не зареєстровано.

У свою чергу колишній міністр сільського господарства Артур Балаш зазначає, що вибіркове російське ембарго – це не що інше, як справжнє ставлення Росії до Польщі. Мовляв, для Москви Варшава в ЄС – найскладніший партнер, тож її треба провчити і показати, що відносини з Євросоюзом полякам не допоможуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG