Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні стурбовані корупцією та ослабленням демократії в Україні


Дейвід Лідінґтон
Дейвід Лідінґтон

Лондон – Британські політики кажуть про успіхи у розбудові взаємин із Україною, але вказують на масштаби корупції та погіршення стану української демократії. Британський депутат-урядовець, який опікується європейськими справами у зовнішньополітичному відомстві Лондона, Дейвід Лідінґтон заявив, що процес євроінтеграції України мав би бути рушієм українських реформ. Але у британському парламенті також визнають, що там не всі політики розуміють важливість взаємин із Україною.

Дейвід Лідінґтон, близький соратник і колега чинного міністра закордонних справ Вільяма Гейґа, скористався своїм виступом, влаштованим Британсько-українським товариством, щоб розповісти про теперішній стан відносин двох країн і визначити можливості на майбутнє. За його словами, стосунки двох держав дуже дружні і розвиваються позитивно.

Але цю обставину урядовець використав, щоб як друг сказати, як він висловився, неприємну правду.

Україна, за його словами, має такі ресурси і геополітичні можливості, які мали б її вивести в число економічно найпотужніших держав Європи. Чому ж Україна не стала європейською потугою досі? Дейвід Лідінґтон вказав на корупцію та погіршення стану демократії.

Визнавши, що 20 років розбудови державності – це мало, британський політик заявив, що найбільше допомогти Україні може євроінтеграція, яка вимагає підтягування до певних стандартів. Він також сказав, що Британія у Євросоюзі наголошуватиме на чіткішій заяві, що європейці в перспективі бачать Україну членом ЄС.

Від України чекають реформ

Проте, коментуючи такі висловлювання урядовця, експерт Європейської ради у закордонних справах Ендрю Вілсон радить не вважати дипломатичні висловлювання політиків ознакою якоїсь зміни реалій.

«Насправді стосовно України положення чіткі. Будь-яка європейська держава, яка виконує копенгагенські критерії, є потенційним членом», – наголошує Ендрю Вілсон.

«Я знаю, що українці завжди кажуть, що їм у процесі реформ було б великою допомогою почути певні висловлювання, – зазначає він. – Але, з огляду на теперішнє становище з погіршенням демократії в Україні, виконання критеріїв має бути першочерговим. І, крім того, українці часто використовували певні європейські обіцянки, навпаки, як виправдання того, щоб не проводити реформи».

Ця думка аналітика, автора кількох книг про Україну Ендрю Вілсона лунає досить різко, але він може дозволити собі говорити відвертіше, ніж політики.

Урядовець Дейвід Лідінґтон повідомив, що представники британських компаній у приватних розмовах кажуть йому, що хотіли б, але остерігаються вести справи в Україні. І тому британські інвестиції в українську економіку набагато менші, ніж могли б бути.

Дейвід Лідінґтон визнав також, що йому та іншим друзям Києва в Британії ще належить попрацювати, щоб поширити знання про Україну як велику європейську державу, важливу і для Британії, і для Європи загалом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG