Доступність посилання

ТОП новини

Податкова: до 17% українського бізнесу – «в тіні»


Київ – Від 10 до 17 відсотків українського бізнесу перебуває зараз «у тіні». Про це повідомили у Державній податкові службі. Такі дані визначили, аналізуючи діяльність підприємств із доходом понад мільйон гривень. Найбільший обіг нелегальний бізнес має у Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях та в Києві. Тим часом, експерти вважають, що в тіні перебуває більша частка економіки України. І пропонують свої рецепти детінізації...

За останні півтора року обсяг тіньової економіки в Україні скорочується,
зазначає економіст, народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков. Шість років тому «в тіні» перебувала третина української економіки, в розпал фінансово-економічної кризи – сорок відсотків. А зараз, констатує Олексій Плотніков, розміри «тіні» зменшилися.

«Зараз ситуація покращилася, але не до 17 відсотків. У мене песимістичніші дані (не буду їх оприлюднювати з точки зору коректності). Ситуація покращилася завдяки тому, що, все ж таки, становище в Україні не є кризовим, є певна політична стабільність і зрозумілість. Але, якщо здійснити відповідну легалізацію, податкову амністію, амністію капіталів, думаю, що це приведе до ще вагоміших результатів», – прогнозує Олексій Плотніков.

Вихід із тіні без тиску

Натомість, за оцінками екс-глави Державного комітету підприємництва Олександри Кужель, «в тіні» перебуває зараз 50 відсотків економіки України. Одна з головних причин цього – те, що переважна більшість українських олігархів відправляє вироблену на їхніх підприємствах продукцію за кордон за собівартістю. А там уже продають за світовими цінами, зазначає Олександра Кужель. І прибутки осідають не в Україні, залишаючись у тіні.

А щодо тінізації середнього та малого бізнесу, протидіяти цьому варто не завдяки адміністративному тиску, наголошує Олександра Кужель. Треба боротися з корупцією, щоб підприємець не був змушений віддавати кожну другу зароблену копійку для свого виживання.

«Треба не посилювати Податкову, адміністративний тиск, а змінювати державне регулювання, щоб підприємці не сплачували податки-хабарі. Вони віддають рівно 50 відсотків усіх сплачених податків у хабарі. Тобто, через хабарі вони сплачують податки удвічі», – констатує екс-глава Держкомпідприємництва.

Тіньова економіка в ЄС й Україні

Для порівняння: лідером серед держав Європейського Союзу щодо масштабів тіньової економіки є Італія. Тут вона сягає 17 % ВВП, або 275 мільярдів євро, повідомив Центральний інститут статистики Італії. А от у Швеції в тіні перебуває лише один відсоток від ВВП. У більшості інших країн ЄС ця цифра не перевищує п’яти відсотків.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG