Доступність посилання

ТОП новини

Суд не може знайти доказів вини Корнійчука


Євген Корнійчук у залі суду (архівне фото)
Євген Корнійчук у залі суду (архівне фото)

Київ – Суд над колишнім заступником міністра юстиції Євгеном Корнійчуком, якого звинувачують у зловживаннях із тендерними закупівлями, не має жодних доказів його провини, заявляє захист екс-урядовця. На сьогоднішньому засіданні суду частина свідків зізналися, що деякі покази їм продиктували слідчі. Обвинувачений припускає, що його невдовзі виправдають. Політологи пов’язують такі зміни в перебігу справи тим, що чинна влада припинила тиск на голову Верховного суду Василя Онопенка, зятем якого є Корнійчук.

Сьогодні Печерський районний суд Києва слухав свідків у справі колишнього заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука, якого звинувачують у впливі на тендерні процедури «Нафтогазу», зокрема в тому, що право представляти компанію в суді отримала фірма «Меджістерз», начебто пов’язана із Корнійчуком.

Покази свідків диктували слідчі?

Суддя Оксана Царевич запросила до слова керівника відділу «Нафтогазу» Наталю Канюк, яка входить до тендерного комітету підприємства. Вона пригадала, що під час конкурсу на право надавати «Нафтогазу» юридичну допомогу не було жодних порушень чи тиску з боку представників Мін’юсту.

«Я брала участь в організації тендерних закупівель. Оскільки справа проти «Нафтогазу» розглядалася в Страсбурзькому суді, обрати юридичну фірму було потрібно терміново. «Меджістерз» уже займалася нашою справою, до того ж, висновки Мін’юсту і Мінекономіки підтвердили, що за цих умов ми можемо проводити конкурс з одним учасником. Всі вимоги закону були дотримані».

Суддя звернула увагу, що під час допиту у прокуратурі представниця «Нафтогазу» свідчила, що знає про зв’язок фірми «Меджістерз» і Євгена Корнійчука. Виявилося, що цю та іншу інформацію, яку вона буцім повідомила слідству, Наталя Канюк вперше почула під час допиту у прокуратурі. «Мені про цей факт прокурор на допиті сказав».

Суддя Оксана Царевич перепитала: «Тобто, у Ваші свідчення записали те, що ви самі щойно почули у прокуратурі?»

Представниця «Нафтогазу» це підтвердила. У залі суду вибухнув регіт.

Захисники Корнійчука очікують, що його виправдають

І Наталя Канюк, і всі інші свідки, яких запрошує обвинувачення, підтверджують, що Євген Корнійчук не скоював злочинів, які йому інкримінують, заявив його адвокат Ігор Фомін.

Адвокат упевнений, що невдовзі його підзахисного виправдають. На його думку, працівники прокуратури дозволяли собі тиснути на свідків, але оприлюднення цих фактів теж сприятиме виправданню колишнього заступника міністра юстиції.

Про це говорить і сам Євген Корнійчук.

«Досі жодний свідок у справі не повідомив про те, що я порушив закон чи перевищив свої повноваження. Тому ми відмовилися викликати власних свідків – все й так зрозуміло. Звісно, прокуратура затягує процес і шукає нових свідчень проти нас. Але, гадаю, у них не буде нічого нового».

У Генеральній прокуратурі інформацію про тиск на свідків у справі Корнійчука не коментують. «Жодних коментарів за межею судового засідання ми не будемо давати», – заявив голова прес-служби Генеральної прокуратури Юрій Бойченко.

Нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник, який бере участь у розслідуванні дій колишніх урядовців, заявив Радіо Свобода, що покази свідків у справі Євгена Корнійчука можуть тлумачитися і на його користь, і проти нього, а відтак сьогодні не відомо, виправдає його суд чи ні.

Найімовірніше, що екс-посадовця буде виправдано, оскільки у влади зникли причини його переслідувати, зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Тарас Березовець.

«Відомо, що Корнійчука судили, щоб мати вплив на його тестя, Голову Верховного суду Василя Онопенка. Зараз це непотрібно, оскільки розбіжностей між Президентом і Верховним судом уже немає. Про це сказав сам Василь Онопенко після своєї зустрічі з Віктором Януковичем».

Василь Онопенко нині перебуває не в Україні і тому не дає коментарів, заявила його прес-секретар. Раніше він відкидав зв’язок між справою проти його зятя Євгена Корнійчука і тиском на нього чинної влади. Нагадаємо, що саме після зустрічі Онопенка з Президентом суд звільнив Корнійчука, якого перед тим взяли під варту.

Справу Корнійчука продовжать слухати 9 серпня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG