Доступність посилання

ТОП новини

Латвійці проголосували за розпуск парламенту


Виборці Латвії проголосували за достроковий розпуск парламенту, багатьох депутатів якого звинувачують у зв’язках із олігархами, свідчать оприлюднені вранці в неділю неповні результати суботнього референдуму.

За даними підрахунку приблизно двох третин голосів, майже 95 відсотків учасників референдуму проголосували за розпуск Саейми, повідомила Центральна виборча комісія. Приблизно таке ж число голосів за розпуск було й на попередніх етапах підрахунку.

Водночас у референдумі взяли участь менш як 45 відсотків виборців країни. Але в таких референдумах кворум не передбачений, і вони чинні за будь-якої кількості учасників.

Після офіційного встановлення результатів референдуму вони мають відкрити шлях до дострокових виборів у вересні, менш як через рік після попередніх у жовтні минулого року.

Референдум ініціював раніше цього року тодішній президент Латвії Валдіс Затлерс, який звинуватив депутатів в «обслуговуванні інтересів олігархів» і популяризував думку, що олігархи отримали завеликий вплив у Латвії через особисті й бізнесові зв’язки з депутатами чи й через проходження до парламенту особисто.

Латвія нині ще перебуває у стані рецесії після нещодавньої економічної кризи: протягом останніх трьох років її економіка скоротилася на чверть, а рівень безробіття зріс майже до 25 відсотків.
XS
SM
MD
LG