Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім: переговори про держборг США входять у «важкі дні»


Переговори щодо межі державного боргу Сполучених Штатів і скорочення дефіциту бюджету входять у «важкі дні», заявив у неділю керівник апарату Білого дому Білл Дейлі.

Тим часом спікер Палати представників Конгресу, республіканець Джон Бейнер заявив цього ж дня, що мав би за краще досягти двопартійної домовленості про підняття межі державного боргу і що його остання пропозиція президентові-демократові Бараку Обамі залишається чинною.

Водночас сенатор-республіканець Том Коберн висловив у неділю ж упевненість, що домовленості досягнуть уже невдовзі, бо, за його словами, в Обами немає виходу, крім як пристати на умови республіканців.

А міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер прокоментував наближення останнього терміну для підняття межі державного боргу, 2 серпня, словами: «Не можна й припустити, щоб ми не виконали наші зобов’язання вчасно».

Демократи і республіканці мають принципові розбіжності з деяких важливих моментів імовірної домовленості.

Зокрема, в адміністрації Обами заявляють, що підтримають тільки таку домовленість, яка підніме боргову межу аж до рівня, достатнього, щоб не повертатися до цього питання до президентських виборів 2012 року. План Байнера передбачає лише короткотермінове її підвищення.

Республіканці також категорично не згодні з планом Обами одночасно з підвищенням межі держборгу підвищити й податки для найзаможніших, щоб скоротити дефіцит бюджету. Крім того, республіканці вимагають значних скорочень урядових витрат, а демократи сповнені рішучості зберегти чинні соціальні програми.

У п’ятницю через ці розбіжності Бейнер перервав свої переговори з Білим домом, чим поставив під сумнів можливість досягти згоди вчасно.

Уряд США досяг нині чинної верхньої межі державного боргу в середині травня й відтоді діє завдяки деякому додатковому фінансуванню, яке вдалося знайти й яке закінчиться 2 серпня. Якщо до цього терміну не вдасться законодавчо підвищити припустиму межу державного боргу, щоб його можна було збільшувати далі, уряд США залишиться без фінансування й буде технічно не здатний обслуговувати свої наявні борги, що означатиме ситуацію принаймні часткового дефолту. Це може призвести до значної нестабільності на світових валютних ринках і ринках цінних паперів.
XS
SM
MD
LG