Доступність посилання

ТОП новини

Камо грядеши, Україно?


Київ – Сьогодні у Києві представлено перше спільне дослідження українських та європейських аналітичних центрів щодо майбутнього ЄС та перспективи членства України в Євросоюзі. Свої дослідження науковці присвятили 20-річчю Незалежності України. Хоча їхні результати оптимізму не додають: якщо українські експерти бачать Україну членом ЄС, то їхні європейські колеги вважають Україну «сірою корумпованою територією», якій не місце у європейській спільноті.

Сценарії майбутнього Євросоюзу та України у контексті її євроінтеграції проаналізували експерти київського Інституту світової політики та Центру світової політики у Гаазі (Нідерланди). Оброблено близько сотні наукових публікацій, доповідей і лекцій науковців з держав Євросоюзу, з України та Росії, а також звіти Ради Європи, НАТО, ООН з означеної тематики.

Чому обрано саме цю проблематику, пояснив експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий.

«У проекті ідеться про майбутнє України та майбутнє Європи. Якщо ми говоримо про майбутнє, ми навіть не можемо стверджувати, що Євросоюз зможе існувати у тій конфігурації, в якій він нині є. І якщо подивитись на історію ЄС, то побачимо: він змінювався за останні 20 років. Тож ми взялися за більш широку парадигму – майбутнє Європи, – тому, що воно не може обмежитись тільки країнами ЄС. На розвиток ситуації усередині Євросоюзу впливають і зовнішні чинники, такі як постачання енергоносіїв чи продовольства, міграційні та демографічні процеси, тощо», – каже він.

Як підсумувала аналіз отриманих даних київський експерт Ольга Зелінська, більшість фахівців у найближче десятиріччя бачить Україну позаблоковою державою, яка не є членом ЄС, але забезпечує Євросоюз продукцією металургії, хімічної промисловості та сільського господарства.

Також експерти вважають Україну державою, яка постачатиме на європейський ринок праці кваліфіковану і недорогу робочу силу, оскільки трудових ресурсів у ЄС меншає унаслідок демографічної кризи. Україна незабаром модернізує свою економіку, налагодить безпечний транзит енергоносіїв з Росії до Європи, а унаслідок старіння населення її влада буде змушена надалі впроваджувати непопулярні серед населення пенсійну, освітню та комунальну реформи.

В України не ті стандарти

Більшість європейських політиків та незалежних аналітиків бачить Україну інтегрованою в економічний простір ЄС, але при цьому – підконтрольною Росії. Таку думку висловив експерт Штефан де Шпігелейре з Гааги.

Експерти пов‘язують це з відсутністю в Україні політичної нації. Про це на презентації говорив і виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження», експерт з питань безпеки Євген Бистрицький.

«Без розуміння власної перспективи важко планувати внутрішню діяльність, вони взаємозалежні. До того ж, у нас виявилась проблема існування різних ідентичностей та політизація їх усередині України. Без розв‘язання цього питання, без консолідації України у політичну націю, важко взагалі говорити про рух у майбутнє», – каже він.

То чи має Україна європейське майбутнє? Експерти стверджують: має у тому разі, якщо політичний та соціально-економічний розвиток країни відповідатиме визнаним в Європі стандартам демократії та прозорості. На сьогодні аналітики фіксують зворотні тенденції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG