Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльський оркестр у Німеччині зіграв улюблену музику Гітлера


Ізраїльський камерний оркестр виступає в Байройті, 26 липня 2011 року
Ізраїльський камерний оркестр виступає в Байройті, 26 липня 2011 року

Прага – Ізраїльський камерний оркестр сьогодні подолав багатолітнє неофіційне табу – зіграв музику німецького класика Ріхарда Ваґнера, улюбленого композитора нацистського диктатора Адольфа Гітлера. Концерт відбувся під час традиційного Ваґнерівського музичного фестивалю у місті Байройті на півдні Німеччини.

Аудиторія в Байройті вітала сьогоднішній виступ ізраїльських музикантів оплесками, стоячи. Ізраїльський камерний оркестр переважно грав твори єврейських композиторів, а закінчив виступ ваґнерівською симфонічною п’єсою – «Ідилія Зіґфріда». У першому ряді сиділа праправнука Ваґнера Катаріна, один із організаторів ваґнерівського музичного фестивалю, який цього літа проводять у Баварії вже вже сотий раз.

Дан Ердманн, кларнетист Ізраїльського камерного оркестру, вважає, що настав час для змін. «Ми багато говорили про це з друзями, з родиною. Багато хто проти в Ізраїлі. Але гадаю, що всі, хто є тут, це підтримує. Вони хочуть грати Ваґнера. Я думаю, що це правильний крок бути тут і почати процес, щоб, можливо, колись заграти це в Ізраїлі», – сказав музикант перед тим, як виконувати твори Ваґнера на музичному фестивалі у баварському Байройті.

В Ізраїлі існує неофіційне табу на твори Ріхарда Ваґнера, встановлене ще до створення ізраїльської держави 1948 року. Ізраїльська філармонія, раніше відома під назвою Палестинська, запровадила таку негласну заборону 1938 року, після атак нацистів на євреїв у Німеччині. Коли окремі музиканти намагалися грати твори Ваґнера, то люди покидали їхні концерти. Цю музику не чути і на державному радіо і телебаченні Ізраїлю.

Німецький композитор Ріхард Ваґнер жив у 19-му столітті і помер за півстоліття до того, як Адольф Гітлер прийшов до влади у Німеччині. Але Ваґнер не приховував своїх антисемітських поглядів і згодом його музику пропагували нацисти.

Розмежувати людину і композитора

Багато ізраїльтян вважають музику Ріхарда Ваґнера образою жертв Голокосту. Пережили Голокост і батьки диригента ізраїльського камерного оркестру Роберта Патерностро. Але, на його думку, настав час розмежувати те, як Ваґнер бачив світ, і його музику.

«Я глибоко поважаю людей, які пережили той жахливий час, пройшли через пекло і сказали, що не хочуть мати з цим нічого спільного. Я це розумію, і тому ми не хочемо грати Ваґнера в Ізраїлі і навіть не будемо намагатися», – заявив диригент.

На відкриття ювілейного фестивалю – сотого за рахунком – прибуло чимало представників шоу-бізнесу й політичних кіл. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, як і в попередні роки, з’явилася в Байройті в супроводі свого чоловіка Йоахима Зауера. Серед гостей також президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше, прем’єр-міністр Баварії Горст Зеегофер разом з усім баварським кабінетом міністрів. Глава зовнішньополітичного відмоства Німеччини Ґідо Вестервелле теж вирішив відвідати відкриття Байройтського фесивалю. Він прибув у супроводі свого супутника життя Міхаеля Мронца.

Матеріал підготували Мар’яна Драч і Ron Synovitz.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG