Доступність посилання

ТОП новини

Напруженість на півночі Косова зняли за посередництва НАТО


Поліційні сили спецпризначення Косова, розташовані в ніч на сьогодні на прикордонних переходах із Сербією на півночі Косова, де живуть переважно місцеві серби, відійдуть із цих позицій за домовленістю, якої досягли за посередництва НАТО.

Як повідомив речник Північноатлантичного союзу, контроль над пунктами перетину кордону в цьому регіоні повернуть звичайній прикордонній поліції, але до нього залучать більше працівників-албанців за національністю.

У перебігу дислокування загонів спецпризначення був поранений один працівник косовської поліції в сутичці з місцевими сербами, які заблокували загін, коли він намагався взяти під контроль другий прикордонний перехід.

Цю поліційну операцію різко скритикував Євросоюз, який нині намагається організувати між сторонами переговори про нормалізацію становища.

Операція мала на меті втілити минулотижневе рішення косовської влади заборонити ввезення товарів із Сербії після того, як Белград відмовився зняти ембарго щодо Косова, запроваджене після одностороннього самопроголошення 2008 року незалежності Косова від Сербії місцевою владою, переважну більшість у якій становлять косовські албанці.

Союз НАТО здійснює в Косові командування багатонаціональними Косовськими силами (KFOR), які діють як миротворчі за резолюцією Ради безпеки ООН.
XS
SM
MD
LG