Доступність посилання

ТОП новини

Росія погрожує відповісти на візові заборони США через справу Магнітського


Росія заявила, що «не залишить без відповіді» ймовірні плани США запровадити візові обмеження щодо низки російських урядовців, яких вважають причетними до смерті в слідчому ізоляторі 2009 року російського юриста Сергія Магнітського.

Як мовиться в заяві Міністерства закордонних справ Росії, такі кроки Сполучених Штатів Америки «недружні» і «неправомірні», а відтак Москва «вживе адекватних заходів», щоб «захистити суверенітет» Росії.

Учора про укладення такого переліку з 60 осіб у Державному департаменті США написав американський щоденник The Washington Post, але офіційно ця інформація наразі не підтверджена.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві в віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути. У Росії у зв’язку з його смертю нещодавно порушили кілька кримінальних справ після того, як президент Дмитро Медведєв визнав, що смерть юриста настала внаслідок «злочинних дій».

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення податків для свого замовника Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як він заявив, що викрив схему викрадення з російського бюджету сплачених фондом 230 мільйонів доларів податків посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.
XS
SM
MD
LG