Доступність посилання

ТОП новини

На півночі Косова підпалили прикордонний пункт


Юрба розлючених косовських сербів у середу ввечері закидала пляшками з запалювальною сумішшю й підпалила митний пост на прикордонному переході Яринє на північному кордоні між Косовом і Сербією. Повідомлень про можливих потерпілих наразі немає.

Багатонаціональні миротворчі Косовські сили (KFOR) заявили, що по їхніх представниках, розташованих поблизу переходу, стріляли й що їхній контингент там буде посилено, щоб «відвернути подальшу ескалацію».

Президент сусідньої Сербії Борис Тадич відразу оприлюднив заяву, в якій закликав косовських сербів до спокою й до припинення насильства, яке він різко засудив.

Раніше в середу косовські поліційні сили спеціального призначення закінчили відведення від цього й інших прикордонних переходів на півночі Косова, закінчивши операцію, якою вони намагалися перебрати ці переходи під свій контроль, і повернули їх під контроль звичайної прикордонної поліції, коли це рішення скритикувала міжнародна спільнота.

Попереднього дня, в вівторок, місія ЄС із верховенства права в Косові різко засудила це рішення косовського уряду, і в Європейському Союзі заявили, що не підтримують його. А союз НАТО відрядив у той регіон війська багатонаціональних миротворчих Косовських сил (KFOR).

Косовські поліційні сили спеціального призначення в ніч на вівторок вирушили брати під контроль два пункти перетину кордону з Сербією на півночі Косова, де більшість мешканців складають місцеві серби, які доти фактично контролювали ці пункти. Таким чином косовська влада сподівалася втілити оголошене нею минулого тижня ембарго на ввезення товарів із Сербії, яке стало відповіддю на відмову Белграда скасувати сербське ембарго на імпорт із Косова, запроваджене після одностороннього самопроголошення косовської незалежності від Сербії 2008 року.

Але ця спроба наразилася на значний опір місцевих сербів. У сутичках загинув один працівник поліції.
XS
SM
MD
LG