Доступність посилання

ТОП новини

Норвезька трагедія кидає тінь на ультраправих усієї Європи


Власник сайту The Brussels Journal Поль Бельєн
Власник сайту The Brussels Journal Поль Бельєн

Брюссель – Безпека у державах об’єднаної Європи після терактів у Норвегії стала головною темою сьогоднішньої екстреної зустрічі європейських міністрів внутрішніх справ. Водночас у різних країнах ЄС тривають пошуки можливого зв’язку та впливу місцевих політичних течій на світогляд автора жорстоких атак у Осло та на острові Утея. Зокрема, у Бельгії служба безпеки наразі намагається знайти відповідь на питання, чи існує зв’язок між терактами та інтернет-сайтом The Brussels Journal, яким керує особа, що вважається одним із ідеологів правого радикалізму.

Інтернет-сайт The Brussels Journal офіційно вважає себе провісником європейського політичного консерватизму. Зовні нічого підозрілого, щойно навіть опублікована стаття на підтримку жертв терактів у Норвегії.

Тим часом у своєму сумнозвісному маніфесті вбивця з Осло декілька разів цитує Поля Бельєна, точніше, його публікації у цьому журналі. Це, зокрема, ті статті, де редактор критикує Європу за те, що вона відчинила двері імміграції.

Державні органи безпеки Бельгії добре знають Бельєна.Це колишній журналіст, нині відомий як ідеолог ультраправої доктрини. Він близький соратник бельгійської партії націоналістів «Влаамс Беланґ» («Фламандський інтерес»). Відкрито відкидаючи гомосексуалізм, Поль Бельєн також є близьким приятелем нідерландського політика-популіста Герта Вілдерса, з яким він розділяє антиісламські та антиіммігрантські погляди.

В одній із заяв бельгійського редактора в інтерв’ю, розміщеному на сайті Youtube, Бельєн рішуче відкидає можливість співіснування різних культур.

«Ми імпортували мусульман до Європи, і це є справжньою проблемою, – каже він. – Я не вірю у мультикультуралізм, адже культури не змішуються. Нині у Європі відбувається процес «ґеттоїзації». Я не розумію, чому європейці з цим не борються».

Чи закликає ідеолог праворадикалів до насилля?

Але це тільки ідеологія, а чи криються за цими заявами заклики до насилля, мають встановити фахівці.

Водночас бельгійські слідчі ще не розпочали справжніх пошуків, бо визначити ймовірний зв’язок між драмою у Норвегії та The Brussels Journal повинні працівники служби безпеки.

У будь-якому разі, трагічні події минулої п’ятниці тією чи іншою мірою кидають тінь на більшість ультраправих організацій Європи, які сповідують ксенофобські, расистські чи націоналістичні ідеї. І хоча наразі між тим, що сталося, і цими формуваннями не виявлено жодних прямих зв’язків, їхня діяльність перебуває, так би мовити, «під лупою» громадськості та служб безпеки.

Зокрема, щойно міжнародне антифашистське об’єднання Searchlight заявило про можливість зв’язків норвезького нападника Андеша Берінґа Брейвіка з англійською організацією «Ліга захисту», представники якої нерідко позують перед камерами з холодною зброєю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG