Доступність посилання

ТОП новини

ООН обговорить насильство в Косові


Косово - Військовослужбовці з міжнародних миротворчих сил KFOR розгортають контрольно-пропускний пункт на мості в етнічно розділеному місті Митровица, 28 липня 2011 року
Косово - Військовослужбовці з міжнародних миротворчих сил KFOR розгортають контрольно-пропускний пункт на мості в етнічно розділеному місті Митровица, 28 липня 2011 року

Прага – Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй підтримала пропозицію Сербії провести позачергове засідання з приводу насильства в Косові. Консультації в Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН мають провести сьогодні за зачиненими дверима, реагуючи на спалах насильства між поліцією, що складається переважно з косовських албанців, та місцевими сербами.

Після спалаху насильства пропускні пункти на півночі Косова сьогодні почали посилено охороняти з обох боків кордону сербська поліція і міжнародні миротворчі сили KFOR.

У середу ввечері група сербів напала на контрольно-пропускний пункт Яринє. Близько півсотні молодиків у масках штурмували цей пункт бульдозером, а потім його підпалили.

Прем’єр Косова Хашим Тачі звинуватив у розпалюванні насильства сербський уряд.

«Організоване кримінальне угруповання на чолі з лідерами сербських паралельних структур і за підтримки белградської влади спершу атакувало перший пропускний пункт, а потім другий. Виконати ці насильницькі дії наказали найвищі політичні структури Сербії, координували їх і ними керували», – вважає Тачі.

Але сербський міністр у справах Косова Ґоран Боґданович засудив напад, назвавши його атакою екстремістів і злочинних груп. Боґданович заявив, що напад влаштували приїжджі, а не місцеві серби. Сербські урядовці називають те, що сталося, серйозним ударом по міжетнічному врегулюванню в регіоні.

Сьогодні офіційний Белград закликав вирішувати усі конфлікти лише шляхом діалогу, без насильства. Речник уряду Миливоє Михайлович заявив: «Сербський уряд закликає всіх громадян Косова і Метохії зберігати спокій, уникати насильства і не реагувати на провокації».

Протистояння посилилося після того, як у понеділок спеціальні підрозділи косовської поліції намагалися посилити прикордонний контроль на межі з Сербією, щоб запровадити нові митні обмеження.

Це викликало обурення в місцевих сербів. Вони заблокували дороги, не даючи поліції пройти на пропускні пункти. А в той пункт, куди спершу пройшли спецназівці, кинули ручну гранату.У результаті один поліцейський, косовський албанець, загинув.

Приштина не контролює північних кордонів

Хоча Косово односторонньо проголосило незалежність від Сербії три роки тому, уряд у Приштині, який представляє переважно косовських албанців, дотепер не контролював свої північні рубежі. На півночі Косова живе близько 60 тисяч косовських сербів.

Більшість із них не визнає незалежності Косова і вважає своєю столицею сербський Белград. Фактично ж офіційний Белград втратив контроль над Косовом іще в 1999 році, коли союз НАТО почав бомбардувати Сербію, щоб зупинити вбивства косовських албанців, але й дотепер вважає Косово своєю територією.

Міжнародні представники наголошують, що ініціатива косовської влади посилити контроль на півночі є односторонньою. Мая Коціянчич, речниця верховного представника ЄС із закордонних справ, сказала Радіо Свобода, що косовська влада не радилася в цьому кроці з ЄС та іншими міжнародними структурами.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Ron Synovitz; Arbana Vidishiqi в Приштині

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG