Доступність посилання

ТОП новини

Москвичі підозрюють, що нова бруківка має корупційну складову


Працівники вкладають бруківку на Манежній площі в Москві, 27 липня 2011 року
Працівники вкладають бруківку на Манежній площі в Москві, 27 липня 2011 року

Прага – Московська мерія планує замінити значну частину асфальту в центрі міста на бруківку. Хоча доказів корупції немає, в Москві лунають чутки, що ремонт потрібен не стільки російській столиці, скільки місцевій владі, адже фірму, що кладе плитку, пов’язують із дружиною мера.

Їдкий запах і шум відбійних молотків – це звичні для жителів міста атрибути ремонту доріг. Але в очах москвичів поява будівельників стала провісником корупції. Мер Москви Сергій Соб’янін вирішив витратити 4 мільярди рублів (145 мільйонів доларів) на заміну асфальту в центрі міста на бруківку. Проект почався наприкінці червня і має закінчитися до листопада.

Москвич Андрій Духонін, який працює маклером в агенції нерухомості, з підозрою ставиться до проекту. «Я думаю, що тут є корупційна складова. Це один зі способів витягування грошей із бюджету», – каже москвич.

Таких доказів немає. Але в місті, де зовсім недавно Олена Батуріна, дружина колишнього мера Юрія Лужкова, керувала потужною будівельною корпорацією, що забагатися на муніципальних контрактах, є побоювання, що в Москві з’явилася «Батуріна номер два».

За повідомленням російської преси, Ірина Соб’яніна є власницею компанії «Аеродромдорстрой», яка спеціалізується на проектуванні і ремонті доріг. За даними російського видання «Деньги», коли нинішній керівник Москви Сергій Соб’янін був мером сибірської Тюмені в 2001–2005 роках, то ця фірма отримувала щедрі замовлення від міста. А Ірину Соб’яніну в Тюмені називали «Ірина Бордюр».

Соб’янін: із моєї дружини «бізнесмен як із мене балерина»

Коли Сергій Соб’янін став мером Москви у жовтні минулого року, то його закликали створити незалежну структуру, яка оцінюватиме муніципальні контракти. Керівник Центру антикорупційних досліджень Transparency International у Росії Ірина Панфілова тепер дивується, чому мер досі не прислухався до цієї поради.

На думку Панфілової, не має нічого поганого, якщо чоловік чи дружина політика займаються бізнесом. Але мають існувати чіткі процедури для того, щоб уникати конфлікту інтересів і прозоро займатися бізнесом.

Сам Соб’янін у квітні, спілкуючись із журналістами, заперечував, що його родина може мати бізнес із містом. «Є інформація, що в мене дружина активно займається бізнесом і буде ледь не тротуари ремонтувати в Москві. І слава Богу, хоч би й ремонтувала. Але з неї бізнесмен як із мене балерина», – сказав він тоді.

Сергій Соб’янін каже, що Москва змушена замінювати асфальт через суворі погодні умови. Але москвичі дивуються, чому покриття міняють навіть у тих місцях, де асфальт нічим не пошкоджений.

Минулого тижня півдесятка осіб зібралася під мерією з плакатами «Сергію Соб’янін, перестань відмивати гроші з бюджету». Там був і лідер опозиційного «Лівого фронту» Сергій Удальцов, який сказав Радіо Свобода: «Ясно, що це великий прибуток для бізнесу, який виготовляє цю плитку. Але це абсолютно ненормально для москвичів».

Сергій Соб’янін намагається відмежуватися від свого попередника Юрія Лужкова. Але, за даними соціологів із «Левада-центру», менше від третини москвичів вірить у те, що він працює на інтереси міста.

Більшість вважає, що мер служить федеральній владі і своїм власним інтересам. Заплутана історія з бруківкою, як виглядає, не додала мерові Москви авторитету.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG