Доступність посилання

ТОП новини

Нічні екскурсії львівськими музеями дедалі популярніші


Картина Грюнвальдська битва
Картина Грюнвальдська битва

Львів – У Львові щомісяця в одному із музеїв проводяться нічні екскурсії. Така практика доволі поширена у світі, а тепер прижилась і в місті Лева, стала ще однією туристичною цікавинкою. Однак, на відміну від багатьох європейських міст, де нічні екскурсії музеями безкоштовні, у Львові вони не завжди по кишені городянам. Нічні екскурсії у музеях приваблюють передусім туристів і молодих львів’ян. А ось серед музейників запанувала здорова конкуренція на оригінальні ідеї.

На нічну екскурсію в єдиному в Україні музеї зброї «Арсенал» записались понад сто відвідувачів. Вони оглянуть картину розміром майже 11 на 3 метри «Грюнвальдська битва».

Це полотно тривалий час зберігалось у музейних запасниках і лише від травня стало доступним для загального огляду. Картина написана у 1910 році художниками Зиґмунтом Розвадовським і Тадеушем Попелем до 500-річчя від часу битви військ слов’янських народів проти лицарів Тевтонського ордену.

Під час нічної екскурсії показують реконструкцію бою, розповідає заступник директора музею «Арсенал» Тарас Рудько. «Наші працівники зіграють цю битву. Ми не прагнемо тільки популяризації музею чи гонимося за відвідувачами, а передусім хочемо, щоб після роботи люди відпочили, прийшли у музей, подивились на нові експозиції, трішки урізноманітнили своє життя», зауважує він.

Гармата полкова 17 століття


Колишній міський арсенал пам’ятка архітектури XVI століття. Це улюблений музей не лише туристів, але й львів’ян. Тут представлена зброя з 30 країн світу, зокрема, й Африки, Японії, Німеччини, Польщі, Австрії, а також живопис і скульптура. Більшість експонатів потребує реставрації.

Щороку Арсенал відвідує понад 100 тисяч людей, третина – діти. «Я часто приходжу у музей із дитиною. Бо вона краще розвивається, щось пізнає. Дивимось ось на зброю, тут автентичні речі», – поділилась враженнями одна із відвідувачок.

Нічні екскурсії подобаються львів’янам і туристам
Обладунок рейтарський 17 століття

Нічні екскурсії у львівських музеях стають дедалі популярнішими, стверджують у відділі промоції міськради. Бо вони не тільки є туристичною цікавинкою, але й привертають увагу передусім самих львів’ян до музеїв, до цінних надбань, які зберігаються у них.

Так, відвідини у нічних сутінках музею видатної оперної співачки Соломії Крушельницької, розташованому у її помешканні, відбувалась при свічках і музиці. Нічними львівськими вулицями мандрівку можна здійснити зі «львівськими Ромео і Джульєттою» – Міккеліні і Пелагією – і почути від них чотири легенди про кохання у Львові.

А ось нічна екскурсія Личаківським цвинтарем взагалі незвична. Бо вночі від світла лампадок і ліхтарів пам’ятники і склепи вражають ще більшою своєю красою. Така екскурсія удвічі дорожча, аніж удень, але й охочих теж не бракує. Хоча й не кожному львів’янинові по кишені заплатити 80 гривень за ці неймовірні відчуття.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG