Доступність посилання

ТОП новини

МЗС організовує відзначення 20-річчя Незалежності України і в країнах ЄС


Брюссельський хлопчик – Манекен в українському строї
Брюссельський хлопчик – Манекен в українському строї

Київ – Міністерство закордонних справ України оприлюднило план заходів до 20-річчя Незалежності держави. На думку незалежних експертів, програма заходів має дещо спорадичний характер, оскільки охоплює різні сфери – від історії і політики до культури. Крім цього, фахівці мають побоювання, що за кількома сотнями акцій може загубитись сама ідея державності.

Посольства України в ЄС проведуть кілька сотень культурно-мистецьких та ознайомчих акцій, представлять традиційну та сучасну українську культуру тощо. В усіх столицях країн-членів Євросоюзу буде піднято Державний Прапор України, дипломати покладуть квіти до пам’ятників видатним українським діячам, відбудуться концерти української музики та виставки традиційного і сучасного мистецтва країни тощо.

За словами речника МЗС Олександра Дикусарова, акції спрямовані на висвітлення сторінок історії України та відображення її здобутків за 20 років Незалежності.

Які ж заходи в ЄС мали б бути найцікавішими? З цього приводу Дикусаров зазначив: «Це покладання квітів до пам’ятника князю Володимиру Великому у Лондоні, до пам’ятної дошки Миколі Драгоманову в Женеві, тощо. Культурно-мистецькі заходи – це фотовиставка «Україна – Дунайська країна. Історія в обличчях» у кількох європейських країнах, які разом з Україною входять до програми Дунайської ініціативи. Вельми цікавим буде концерт «Пікардійської Терції» у Бельгії, як і проведення виставки сучасної архітектури і дизайну України у Ризі та Днів українського кіно у Берліні. Відзначу, що ми підготували спеціальні матеріали для європейських ЗМІ, в яких іде розповідь про Україну».

Проблеми співпраці влада і громади

Тим часом, українська громадськість нарікає на брак координації між владою та неурядовими громадськими організаціями у справі відзначення ювілею Української Державності і всередині України, і в Європі. Так, Всеукраїнське об’єднання «Європа без кордонів» зауважує, що ініціативи влади не мають системності, внутрішньої логіки, і кількість може знищити якість запланованих урочистостей.

А координатор міжнародної організації «Європейська українська перспектива» Олексій Толкачов вважає, що акції у різних країнах ЄС не пов’язані єдиною концепцією. До того ж, у більшості європейських країн ініціаторами урочистостей виступили місцеві громадські організації, сказав Толкачов і навів приклад Польщі.

«У Варшаві буде покладання квітів і великий концерт у замку короля. Ці заходи організують місцеві організації за фінансової підтримки польської влади. І підготовка там триває вже 3-4 місяці. Минулого року ми у Брюсселі звертались до посольства України з проханням допомогти нам із організацією акції зі вдягання знаменитого «Манекена піс» в український стрій. Відповіді не дочекались і самостійно все організували, а на саму церемонію вдягання прийшов лише один представник посольства», – зауважив Толкачов.

Діти малюють історію України

Насамкінець – історія, яку Радіо Свобода розповів митець із Прилук Анатолій Риженко, який ініціював кілька акцій до Дня Незалежності у дитячій Школі мистецтв Прилук. Влада Чернігівщини проект не підтримала, натомість допомога прийшла з італійського міста Реджіо Емілія (побратим Прилук), де виставка гостюватиме найближчим часом.

«Ми веземо в Італію виставку живопису від професійних митців Чернігівщини та виставку дитячого малюнка – це наші прилучани маленькі малювали «картинки» з історії України, користуючись сюжетами з народних казок, легенд, а також із бабусиних-дідусевих розповідей. Ще італійці побачать українське бойове мистецтво, бойовий гопак. Це те, що буде цікаво для них, що їм допоможе побачити Україну та її людей», – зазначив Анатолій Риженко.

Тож незалежні експерти пропонують: не варто витрачати кошти на кілька сотень різних за формою та змістом акцій, краще провести у столицях європейських держав 10 яскравих заходів, які запам’ятаються надовго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG