Доступність посилання

ТОП новини

«Аеросвіт» запевняє, що пілоти про протест не попередили


Київ – У понеділок через акцію протесту пілотів був затриманий виліт декількох рейсів компанії «Аеросвіт». Як запевнили в авіакомпанії надвечір цього ж дня, конфлікт між адміністрацією та пілотами вже уладнали. Натомість правники звертають увагу на те, що авіакомпанія в такому випадку має забезпечити пасажирові комфортні умови очікування, а пасажир має підстави захищати свої права у суді.

За інформацією, поширеною прес-службою «Аеросвіту», конфліктна ситуація виникла через те, що пілоти вимагали індексації виплат за період економічної кризи та підвищення оплати праці на 18 відсотків. У авіакомпанії запевняють, що конфлікт владнали і всі затримані рейси у другій половині дня вже готувалися до вильоту.

Також в «Аеросвіті» наголошують, що «адміністрація авіакомпанії не була попередньо сповіщена профспілкою «Ліга лінійних пілотів» про цю заздалегідь сплановану акцію, і не змогла вжити своєчасних заходів по її запобіганню». Через це було затримано до 5 відсотків рейсів компанії. Разом з цим речник компанії Аеросвіт Сергій Куций відмовився від телефонного коментаря.

Голова Всеукраїнської профспілки пілотів Олександр Полянський заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що акція протесту льотчиків «Аеросвіту» не була страйком. «Страйк працівників транспорту в Україні – це окреме питання», – зауважив він.

Пілоти невдоволені зарплатою

Починаючи з 2007 року це вже третій конфлікт між пілотами та адміністрацією компанії «Аеросвіт». Причому, як повідомив Радіо Свобода голова Конфедерації вільних профспілок України депутат-бютівець Михайло Волинець, координатора попередньої акції протесту звільнили і він зараз працює за кордоном.

«Сергія Молодого, який очолював страйк і міг підняти льотчиків, звільнили незаконно. Тепер він працює в Китаї. Намагався повернутися в Україну – в будь-яку компанію, але не зміг, бо роботодавці між собою домовляються», – зауважив профспілковий лідер.

Один із льотчиків на умовах анонімності розповів, що основна причина протестів у тому, що українські льотчики отримують значно меншу платню, ніж їхні закордонні колеги. «Якщо брати пілотів одного рівня, то зарплата у нас удвічі менше, ніж у Росії, не кажучи вже про розвинуті європейські країни», – каже він.

Перевізник і пілот мають сваритися не за рахунок пасажира

Між тим, правники звертають увагу на те, що пасажири не повинні бути заручниками подібних конфліктів. Кандидат юридичних наук президент Європейської школи права та арбітражу Олена Вінгловська звертає увагу на те, що в подібній ситуації авіакомпанія має забезпечити пасажирам гідні умови очікування рейсу, виліт якого затримується. І в будь-якому разі пасажири мають право прозиватися до авіакомпанії, якщо вважають, що через зрив вильоту їм завдано матеріальної чи моральної шкоди.

«Авіакомпанія бере на себе певні зобов’язання, – наголошує вона. – Тож, у такому випадку, треба споживачеві, який не вилетів, подавати скаргу в суд».

За словами юриста, масовий судовий позов з боку пасажирів, коли позовну заяву подають кількадесят осіб, має більше шансів на успіх.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG