Доступність посилання

ТОП новини

Ціну води й тепла порахують для всієї України


Київ – Віднині тарифи на комунальні послуги в Україні формуватимуться за єдиними правилами, а підприємства житлово-комунального сектору ліцензуватимуть, заявили в четвер керівники новоствореної Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Експерти ж оцінюють успіх такої реформи неоднозначно, і очікують, що вона потягне суттєве підвищення тарифів для пересічного українця.

У четвер керівники створеної на початку липня Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг вперше оприлюднили стратегію своєї роботи. Нова комісія підпорядковуватиметься не уряду, а напряму Президентові, і регулюватиме створення тарифів на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах.

Порядок визначення цін на тепло та воду для населення, за яким працюватиме комісія, вже розглядає Кабінет Міністрів, пояснив голова комісії Валерій Саратов. Що ж до вартості газу та електроенергії для житлових будинків, то її визначатиме, як і раніше, комісія з регулювання енергетики, але відтепер погоджуватиме їх із новим відомством.

Тарифи в різних містах стануть подібними – посадовець

Валерій Саратов наголошує, що комунальні підприємства отримають ліцензії лише після того, як обґрунтують собівартість своїх тарифів. А відтак, вони вже не будуть суттєво відрізнятися в різних регіонах.

«Тепер вже не буде такого, що якийсь регіон на якусь операцію з виробництва води й тепла витрачав більше. Лише там, де собівартість буде вищою з об’єктивних причин, наприклад, дуже довгі водогони, ціну для людей знизять, а різницю покриють з бюджету, – каже керівник комісії. – Зараз – немає реального захисту собівартості тарифів на воду і тепло. Підприємства традиційно вносять в неї різні сторонні витрати, які не повинні відносити! Ми маємо так захистити кожну позицію, щоби всі українці знали: вони отримують воду за обґрунтованими тарифами».

Посадовець очікує, що в результаті таких реформ тарифи в українських містах стануть ринковими, і це сприятиме появі інвестицій у житлово-комунальному секторі.

Наслідки реформи – монополізація і подорожчання?

Натомість президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що централізація утворення комунальних тарифів не зробить їх ринковими, а лише погіршить ситуацію в галузі.

«Проблема українських житлово-комунальних послуг – не в тарифах, а в неефективному господарюванні, – зазначає він. – І навряд чи за рахунок утворення окремої комісії цю галузь буде впорядковано. Щоб тарифи були ринковими – потрібні протилежні кроки, що мають на меті децентралізацію, але з певним контролем з боку держави».

Утім, частина експертів вважає єдині правила ціноутворення на воду, тепло та інші комунальні послуги позитивним кроком. Такої думки дотримується і аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Однак він прогнозує, що це супроводжуватиметься суттєвим підвищенням тарифів.

«Орган, який регулює ціни на послуги природних монополій, необхідний. Людина не може тягнути до свого будинку декілька труб і ліній електропередач від різних постачальників. А отже монополіст може робити великі закрутки на тарифах. З іншого боку, у більшості регіонів люди платять за комунальні послуги менше від собівартості, тож у більшості регіонів визначення собівартості тарифів викличе значне подорожчання комунальних послуг», – зауважує Олександр Жолудь.

У самій комісії з комунальних послуг прогнозують, що в окремих регіонах, зокрема, у Криму, частина комунальних послуг навіть подешевшає. Очільники відомства обіцяють, що вже впродовж трьох місяців більшість водоканалів та теплокомуненерго матимуть змогу обґрунтувати собівартість своїх послуг, і отримати ліцензії.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG