Доступність посилання

ТОП новини

Президент Косова закликає Сербію запровадити дипломатичні відносини


На кордоні між Косовом і Сербією, 3 серпня 2011 року
На кордоні між Косовом і Сербією, 3 серпня 2011 року

Прага – Влада в Приштині готова розмовляти з Белградом по усіх питаннях, котрі відповідають інтересам двох країн та їхніх громадян. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода президент Косова Атіфете Ях'яґа.

– Ситуація на півночі Косова залишається напруженою. Яким на Вашу думку буде розв’язання?

– Немає іншого шляху, крім верховенства законів та шляху повного запровадження конституції й законності на цілій території. Справа автономії на муніципальному рівні врегульована планом Ахтісаарі та децентралізацією. Постанова уряду про взаємність в товарообміні між Республікою Косово та Республікою Сербією, а також застосування поліцейських сил для нагляду та запровадження цієї постанови шляхом контролю кордонних пунктів першого та 31-го й цілого кордону між Косовом і Сербією з метою призупинити нелегальний перетин та контрабанду, була правильною постановою в застосуванні верховенства закону. Це є найбільшим інтересом усіх наших громадян – інтересом як Косова, так і Сербії.

– Міжнародне співтовариство закликало врегулювати спірні питання в перебігу переговорів Приштини й Белграда. Які шанси для діалогу тепер, після вього що траплялося на півночі?

– Діалог між Косовом і Сербією, котрий розпочав в Брюсселі за посередництвом Євросоюзу, заснований на резолюції Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Його метою є віднайдення практичних рішень для поліпшення практичного життя громадян. Сербія одосторонньо постановила не продовжити передбачений раунд діалогу й тому не було іншої альтернативи, крім застосування взаємних заходів щодо торгівлі й повного контролю кордону, що є конституційним обов’язком Косова. Треба продовжити діалог про практичні питання, але він не може охоплювати конституційне врегулювання законності у Косові і в Сербії. Косово ні з ким не буде розмовляти – й ні з ким не може розмовляти – про свої внутрішні справи. Рішення, до яких призведе діалог, треба щоб вони були європейськими, щоби базувалися на стандартах та практиці держав членів Євросоюзу. Косово готове розмовляти з котрою-небудь країною, включаючи Сербію, про питання котрі є в інтересах наших країн і наших громадян.

– Як Ви у зв’язку з цим бачите роль офіційного Белграда?

– Треба, щоб Белград грав конструктивну роль. Треба, щоби сприйняв реальність, та щоби запровадив нормальні відносини з державою Косово. Це в інтересах і громадян Сербії, і громадян Косова, включаючи й осіб сербської національності, а Сербія стверджує, що вона захищає їхні інтереси. Республіка Косово є суверенною й незалежною державою. Це держава побудована на принципах багатонаціональності, багатокультуральності та багаторелігійності громадян, котра поважає права всіх, але вимагає, щоб усі поважали конституцію й закони. Треба, щоб Косово й Сербія запровадили нормальні відносини, так як інші країни регіону, оскільки лише таким чином можна зберегти мир і стабільність на Балканах. Лише таким чином можемо рухатися вперед, до європейської інтеграції.

– Чи Ви готові зустрітися з президентом Сербії Борисом Тадичем?

– Косово розпочало процес діалогу, хоча я вважаю, що цей діалог не є найкращим шляхом. Однак, це єдиний шлях для того, щоб дві країни, які в минулому пройшли через конфлікт і війну, розв’язали взаємні проблеми та розбіжності. Я й раніше казала, що я готова зустрітися з ким завгодно, у будь-якому місці, якщо це в інтересах громадян Косова й в інтересах Косова загалом. Європейська інтеграція є майбутнім Косова, так само як і майбутнім інших країн регіону. А золотим правилом Євросоюзу є те, що країни, котрі прагнуть стати його членами, повинні взаємно врегулювати спірні питання. Потрібно, щоб люди ухилялися від ідей 19-го століття, коли йдеться про територіальні зміни.

Потрібно, щоб Косово й Сербія просувалися на шляху євроінтеграції, підтримуючи один одного, а не виступаючи один проти одного. Сильно вірю, що Косово підпише двосторонні угоди з Сербією та що запровадить із нею дипломатичні відносини, так само як й і з іншими країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG